Przekładaniec borówkowy

Wyśmienite ciasto!

Ciasto z jagodami
Ciasto z jagodami123RF/PICSEL

1. Przygotuj kruszonkę: płatki owsiane oraz orzechy krótko zmiksuj w malakserze. Potem do orzechów i płatków dodaj mąkę, cukier i masło. Wszystkie składniki rozcieraj palcami, aż powstaną drobne grudki. Kruszonkę przykryj i włóż do lodówki. 

2. Przygotuj masę do przełożenia: borówki opłucz, osącz i osusz. Potem zmiksuj z dżemem. Przygotuj blaty: mąkę przesiej z proszkiem. Dodaj cukier oraz szczyptę soli. Wlej 2-3 łyż- ki ziemnej wody. Dołóż masło pokrojone na kawałki oraz jajka. Szybko zagnieć kruche ciasto. Podziel ja na 2 równe porcje. Każdą osobno zawiń w folię i włóż na około 20 minut do lodówki. 

3. Schłodzone porcje ciasta rozwałkuj na 2 placki. Blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie ułóż jeden z placków. Posmaruj go połową masy borówkowej. Przykryj drugim plackiem i resztą masy owocowej. Wierzch posyp kruszonką. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 185 st. C. Piecz ok. godziny. Przed pokrojeniem dobrze wystudź.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas