Przekładaniec borówkowy
Wyśmienite ciasto!

Składniki
- blaty
- 1 kostka masła
- 4 jajka
- 3 czubate szkl. mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szkl. cukru
- szczypta soli;
- przełożenie
- 30 dag borówek
- 1 słoik gęstego dżemu jagodowego
- kruszonka
- 1/2 kostki masła
- 1 szkl. mąki
- 5 łyżek cukru
- po 1/3 szkl. płatków owsianych i posiekanych orzechów laskowych
1. Przygotuj kruszonkę: płatki owsiane oraz orzechy krótko zmiksuj w malakserze. Potem do orzechów i płatków dodaj mąkę, cukier i masło. Wszystkie składniki rozcieraj palcami, aż powstaną drobne grudki. Kruszonkę przykryj i włóż do lodówki. 2. Przygotuj masę do przełożenia: borówki opłucz, osącz i osusz. Potem zmiksuj z dżemem. Przygotuj blaty: mąkę przesiej z proszkiem. Dodaj cukier oraz szczyptę soli. Wlej 2-3 łyż- ki ziemnej wody. Dołóż masło pokrojone na kawałki oraz jajka. Szybko zagnieć kruche ciasto. Podziel ja na 2 równe porcje. Każdą osobno zawiń w folię i włóż na około 20 minut do lodówki. 3. Schłodzone porcje ciasta rozwałkuj na 2 placki. Blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie ułóż jeden z placków. Posmaruj go połową masy borówkowej. Przykryj drugim plackiem i resztą masy owocowej. Wierzch posyp kruszonką. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 185 st. C. Piecz ok. godziny. Przed pokrojeniem dobrze wystudź.