Przekładaniec z galaretką

Jajka umyj, rozbij i zmiksuj z cukrem na puszystą masę.

Składniki na ciasto

  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • 5 dużych jajek
  • 8 dag masła
  • szczypta soli

Składniki na galaretkę jabłkową

  • 50 dag dojrzałych jabłek
  • 1/2 l soku jabłkowego
  • 2-3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki żelatyny;

Składniki na dodatki

  • 400 ml zimnej śmietany kremówki
  • 1-2 śmietan-fixy
  • 1 małe czerwone jabłko

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Ciasto: masło rozpuść i odstaw, by ostygło. Jajka umyj, rozbij i zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Miksując, dodaj partiami mąkę z solą, a następnie masło. Ciasto przelej do tortownicy i piecz 25 minut w 180°C. Ostudź, ostrożnie przekrój na 3 blaty.

2. Galaretka: sok zagotuj z cukrem. Jabłka obierz, pokrój w kostkę, wrzuć do soku, gotuj, aż się rozpadną. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki wrzątku, wlej do jabłek, dokładnie wymieszaj i odstaw. Śmietanę ubij ze śmietan-fixem, wstaw do lodówki.

3. Połowę tężejącej galaretki rozłóż na jednym blacie. Przykryj drugim, posmaruj go 2/3 śmietany. Nałóż trzeci blat i resztę galaretki. Bok ciasta posmaruj częścią śmietany. Wierzch udekoruj kleksami śmietany i cząstkami czerwonego jabłka.

Czas przygotowania: 70 minut

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje