Przekładaniec z galaretką
Jajka umyj, rozbij i zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: masło rozpuść i odstaw, by ostygło. Jajka umyj, rozbij i zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Miksując, dodaj partiami mąkę z solą, a następnie masło. Ciasto przelej do tortownicy i piecz 25 minut w 180°C. Ostudź, ostrożnie przekrój na 3 blaty.
2. Galaretka: sok zagotuj z cukrem. Jabłka obierz, pokrój w kostkę, wrzuć do soku, gotuj, aż się rozpadną. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki wrzątku, wlej do jabłek, dokładnie wymieszaj i odstaw. Śmietanę ubij ze śmietan-fixem, wstaw do lodówki.
3. Połowę tężejącej galaretki rozłóż na jednym blacie. Przykryj drugim, posmaruj go 2/3 śmietany. Nałóż trzeci blat i resztę galaretki. Bok ciasta posmaruj częścią śmietany. Wierzch udekoruj kleksami śmietany i cząstkami czerwonego jabłka.
Czas przygotowania: 70 minut