Przekładaniec z galaretką
Jajka umyj, rozbij i zmiksuj z cukrem na puszystą masę.

Składniki
na ciasto
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. drobnego cukru
- 5 dużych jajek
- 8 dag masła
- szczypta soli
na galaretkę jabłkową
- 50 dag dojrzałych jabłek
- 1/2 l soku jabłkowego
- 2-3 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki żelatyny;
na dodatki
- 400 ml zimnej śmietany kremówki
- 1-2 śmietan-fixy
- 1 małe czerwone jabłko
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: masło rozpuść i odstaw, by ostygło. Jajka umyj, rozbij i zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Miksując, dodaj partiami mąkę z solą, a następnie masło. Ciasto przelej do tortownicy i piecz 25 minut w 180°C. Ostudź, ostrożnie przekrój na 3 blaty.
2. Galaretka: sok zagotuj z cukrem. Jabłka obierz, pokrój w kostkę, wrzuć do soku, gotuj, aż się rozpadną. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki wrzątku, wlej do jabłek, dokładnie wymieszaj i odstaw. Śmietanę ubij ze śmietan-fixem, wstaw do lodówki.
3. Połowę tężejącej galaretki rozłóż na jednym blacie. Przykryj drugim, posmaruj go 2/3 śmietany. Nałóż trzeci blat i resztę galaretki. Bok ciasta posmaruj częścią śmietany. Wierzch udekoruj kleksami śmietany i cząstkami czerwonego jabłka.
Czas przygotowania: 70 minut