Przekładaniec z powidłami

Ciasto idealne na święta.

Przekładaniec z powidłem
Przekładaniec z powidłem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Ciasto przygotuj według naszego planu ze str. 6. Mąkę wymieszaj z przyprawą korzenną i solą. Miód podgrzej z masłem (nie może się zagotować). Gdy masa lekko przestygnie, małymi porcjami domieszaj mąkę oraz mleko i pojedynczo dodawane jajka. Na końcu wmieszaj karmel. 

2. Ciasto wyrabiaj co najmniej 10 minut (nie dodajemy do niego sody, więc musi być dobrze wyrobione, by ładnie wyrosło). Przełóż je do miski, przykryj talerzem lub folią i wstaw do lodówki. 

3. Wyjmij ciasto na 2-3 godziny przed pieczeniem, by zmiękło. Podziel je na 3 części, każdą rozwałkuj na równy placek. Piecz po ok. 20 minut w 170°C. Gdy placki ostygną, przełóż je powidłami i odstaw na kilka dni. Dzień przed podaniem polej polewą z czekolad rozpuszczonych w gorącej śmietance. Posyp orzechami.

Zmysłowe smaki: Sernik z nutą piernikowąInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas