Reklama

Reklama

Przekładaniec z powidłami

Ciasto idealne na święta.

Składniki

  • 1 kg mąki gryczanej lub razowej
  • 2 i 1/2 szkl. miodu gryczanego
  • 3 duże jajka
  • 25 dag masła
  • 1/2 szkl. mleka migdałowego
  • 3-4 łyżki karmelu
  • 2-3 łyżki przyprawy korzennej
  • szczypta drobnej soli

Składniki - dodatkowo

  • 1 mały słoik powideł śliwkowych
  • 10 dag czekolady deserowej
  • 5 dag czekolady mlecznej
  • 1/2 szkl. śmietanki 36%
  • posiekane orzechy lub migdały

Sposób przygotowania

1. Ciasto przygotuj według naszego planu ze str. 6. Mąkę wymieszaj z przyprawą korzenną i solą. Miód podgrzej z masłem (nie może się zagotować). Gdy masa lekko przestygnie, małymi porcjami domieszaj mąkę oraz mleko i pojedynczo dodawane jajka. Na końcu wmieszaj karmel. 

2. Ciasto wyrabiaj co najmniej 10 minut (nie dodajemy do niego sody, więc musi być dobrze wyrobione, by ładnie wyrosło). Przełóż je do miski, przykryj talerzem lub folią i wstaw do lodówki. 

3. Wyjmij ciasto na 2-3 godziny przed pieczeniem, by zmiękło. Podziel je na 3 części, każdą rozwałkuj na równy placek. Piecz po ok. 20 minut w 170°C. Gdy placki ostygną, przełóż je powidłami i odstaw na kilka dni. Dzień przed podaniem polej polewą z czekolad rozpuszczonych w gorącej śmietance. Posyp orzechami.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje