Przepis Ani Starmach na perfekcyjną bezę

Beza to prosty sposób na wytworny deser karnawałowy. Jak przygotowuje ją Ania Starmach?

Beza smakuje świetnie z każdymi owocami
Beza smakuje świetnie z każdymi owocami123RF/PICSEL

W bezie najważniejsze są dobrze ubite białka. Gdy już raz zacznie się ubijać nie należy przerywać tego procesu. Zanim to jednak nastąpi należy starannie oddzielić żółtka od białek.

Tłuste żółtko może utrudnić sztywne ubicie masy. Dlatego, gdy istnieje podejrzenie, że do białka dostało się trochę żółtka, lepiej przygotować do ubicia nową porcję.

Beza nie uda się bez cukru. Ania Starmach sugeruje, by nie kombinować ze zmniejszaniem jego ilości w pieczeniu bezy.

Jakie jeszcze wskazówki ma dla was jurorka MasterChefa? Zobacz film!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas