Reklama

Reklama

Przepis babuni na modrą kapustę

Czerwona kapusta jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa. Wiedziały o tym już nasze babcie, podając ją jako dodatek do niedzielnych obiadów. To warzywo ma w sobie potas wapń oraz fosfor i zawiera więcej witaminy A i C, niż biała kapusta.

Składniki

  • główka czerwonej kapusty
  • 30 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1/2 cytryny
  • 3 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • cukier

Kapustę obrać z zewnętrznych liści, wyciąć głąb i umyć. Pokroić w cienkie, drobne paski. Boczek wraz z cebulą pokroić w małą kostkę i podsmażyć na patelni. 

Posiekaną kapustę zalać 2-3 szklankami wody, dodać liście laurowe. 

Gotować pod przykryciem, do chwili, kiedy kapusta będzie miękka. Po tym czasie odcedzić kapustę z nadmiaru wody, dodać do niej usmażony boczek z cebulą, wymieszać na małym ogniu. 

Na koniec dodać sok z cytryny, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.

***
Zobacz również: 

Rozlicz PIT online już teraz lub pobierz darmowy program      

Dowiedz się więcej na temat: modra kapusta | czerwona kapusta | surówka | obiad

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje