Przepis Ewy Wachowicz na polędwiczki wieprzowe. Sekretem jest wyjątkowy sos
Wielkanocne menu to przede wszystkim śniadanie i jajka w najróżniejszych odsłonach. Ale nie samym jajkiem człowiek żyje, obiad też trzeba przygotować. Ewa Wachowicz stawia na potrawy mięsne. Jedną z nich są właśnie polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowym. Polecamy!
Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowym - przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
- 800 g polędwicy wieprzowej,
- 2 pomarańcze,
- 1 łyżka masła,
- 1 szklanka białego wina,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżeczki miodu,
- sól,
- pieprz,
- 400 g kaszy gryczanej,
- 1 łyżka oliwy,
- natka pietruszki do dekoracji.
Jak przygotować polędwiczki w sosie pomarańczowym?
Opis przygotowania:
- Polędwiczki lekko posolić, obsmażyć na maśle na dość ostrym ogniu.
- Miód rozetrzeć z 1/4 szklanki wina, imbirem, cienko startą skórką pomarańczową, wyciśniętym czosnkiem i świeżo zmielonym pieprzem.
- Miodową marynatą natrzeć polędwiczki i włożyć do żaroodpornego naczynia - natłuszczonego olejem (np. arachidowym).
- Na patelnię, na której obsmażane było mięso, wlać resztę wina, lekko podgrzać, po czym polać nim polędwiczki.
- Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 st. C.
- Podczas pieczenia polędwiczki obracać od czasu do czasu i polewać sosem.
- Piec do miękkości.
- Kaszę przesmażyć na oliwie.
- Zalać wodą (2 palce nad poziomem kaszy), posolić i ugotować (ok. 10 minut).
- Polędwiczki podać z kaszą gryczaną (polaną sosem spod mięsa) i filetami z pomarańczy.
- Dekorować natką pietruszki.
Zobacz też: Makowa babka wielkanocna - przepis Ewy Wachowicz