Przepis na babeczki od Ewy Wachowicz. "Wyglądają znakomicie"
Ewa Wachowicz, restauratorka i jedna z najbardziej lubianych prezenterek telewizyjnych w Polsce podzieliła się z fanami na Instagramie kolejnym, sprawdzonym przepisem. Tym razem Wachowicz zaproponowała im pyszne babeczki z truskawkami i zebrała mnóstwo komplementów. "Wyglądają znakomicie" - piszą obserwatorzy.
Ewa Wachowicz, Miss Polonia 1992, prezenterka, dziennikarka, producentka i restauratorka od wielu lat dzieli się z fanami swoimi sprawdzonymi przepisami. Robi to głównie za pomocą Instagrama, gdzie obserwuje ją już ponad 232 tysięcy fanów, którzy chętnie korzystają z jej rad.
Wachowicz publikuje posty ze swoimi sprawdzonymi i przetestowanymi przepisami, ale równie chętnie eksperymentuje i sięga po najbardziej egzotyczne potrawy z całego świata. Równie mocno docenia też klasykę oraz desery, bo jak sama przyznaje, od czasu do czasu zdarza się jej sięgać po słodkości, szczególnie w weekendy.
W sobotę Ewa Wachowicz podzieliła się z fanami na Instagramie przepisem na pyszne babeczki z truskawkami.
- "Ewunia, dawaj te pyszności", "Super przepis! Jestem pod wrażeniem jak zawsze!", "Wyglądają znakomicie" - piszą fani, zachwyceni nową propozycją restauratorki.
Przepis na babeczki od Ewy Wachowicz. W roli głównej truskawki i krem
Składniki:
- 400 g mąki orkiszowej jasnej,
- 150 g cukru pudru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 250 g masła,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka śmietany.
Krem:
- 250 ml śmietanki 36 proc.,
- 250 g serka mascarpone,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżka pasty z wanilii.
Zdobienie:
- 250 g truskawek lub innych owoców,
- 4 łyżki galaretki truskawkowej,
- 3 łyżki gorącej wody.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder i cukier waniliowy. Dorzucić zimne masło i posiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtka (białka można zamrozić). Dodać śmietanę. Wymieszać nożem a następnie zarobić.
- Przełożyć do pojemnika, przykryć i na 30 minut wstawić do lodówki.
- Po tym czasie rozwałkować. Foremką wyciąć krążki i wykleić nimi wszystkie blaszki (uprzednio wysmarowane masłem).
- Wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Po upieczeniu wyjąć z foremek.
- Śmietankę, mascarpone, cukier puder i pastę z wanilii zmiksować. Przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić babeczki. Na kremie ułożyć pokrojone truskawki lub inne owoce. Posmarować tężejącą galaretką.
Smacznego!