Przepis na babeczki od Ewy Wachowicz. "Wyglądają znakomicie"

Ewa Wachowicz, restauratorka i jedna z najbardziej lubianych prezenterek telewizyjnych w Polsce podzieliła się z fanami na Instagramie kolejnym, sprawdzonym przepisem. Tym razem Wachowicz zaproponowała im pyszne babeczki z truskawkami i zebrała mnóstwo komplementów. "Wyglądają znakomicie" - piszą obserwatorzy.

Ewa Wachowicz podzieliła się z fanami sprawdzonym przepisem na babeczki
Ewa Wachowicz podzieliła się z fanami sprawdzonym przepisem na babeczki AKPA

Ewa Wachowicz, Miss Polonia 1992, prezenterka, dziennikarka, producentka i restauratorka od wielu lat dzieli się z fanami swoimi sprawdzonymi przepisami. Robi to głównie za pomocą Instagrama, gdzie obserwuje ją już ponad 232 tysięcy fanów, którzy chętnie korzystają z jej rad.

Wachowicz publikuje posty ze swoimi sprawdzonymi i przetestowanymi przepisami, ale równie chętnie eksperymentuje i sięga po najbardziej egzotyczne potrawy z całego świata. Równie mocno docenia też klasykę oraz desery, bo jak sama przyznaje, od czasu do czasu zdarza się jej sięgać po słodkości, szczególnie w weekendy.

W sobotę Ewa Wachowicz podzieliła się z fanami na Instagramie przepisem na pyszne babeczki z truskawkami. 

- "Ewunia, dawaj te pyszności", "Super przepis! Jestem pod wrażeniem jak zawsze!", "Wyglądają znakomicie" - piszą fani, zachwyceni nową propozycją restauratorki.

Przepis na babeczki od Ewy Wachowicz. W roli głównej truskawki i krem

Składniki: 

  • 400 g mąki orkiszowej jasnej,
  • 150 g cukru pudru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 250 g masła,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka śmietany. 

Krem: 

  • 250 ml śmietanki 36 proc.,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka pasty z wanilii.

Zdobienie: 

  • 250 g truskawek lub innych owoców,
  • 4 łyżki galaretki truskawkowej,
  • 3 łyżki gorącej wody. 


Przygotowanie: 

  1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder i cukier waniliowy. Dorzucić zimne masło i posiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtka (białka można zamrozić). Dodać śmietanę. Wymieszać nożem a następnie zarobić.
  2. Przełożyć do pojemnika, przykryć i na 30 minut wstawić do lodówki.
  3. Po tym czasie rozwałkować. Foremką wyciąć krążki i wykleić nimi wszystkie blaszki (uprzednio wysmarowane masłem).
  4. Wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Po upieczeniu wyjąć z foremek.
  5. Śmietankę, mascarpone, cukier puder i pastę z wanilii zmiksować. Przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić babeczki. Na kremie ułożyć pokrojone truskawki lub inne owoce. Posmarować tężejącą galaretką.

Smacznego!

Ewa Wachowicz: Sernik z polewą cytrynowąInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas