To nie żart - Ewa Wachowicz potrafi zrobić przepyszne ciasto z cukinii. Niebo w gębie
Wielokrotnie zachęcałam do zastępowania tradycyjnych słodyczy owocami. Tak naprawdę warto mieć jednak na uwadze, że również na bazie warzyw można przygotowywać desery. Smakują oryginalnie i są zdrowsze. Co powiecie na cukiniowe ciasto?
Ciasto z cukinią - przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
- 1 młoda cukinia
- szczypta soli
- 2 jajka
- ¾ szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 ml oleju z pestek winogron
- 120 ml maślanki
- skórka otarta z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
Dekoracja:
- lukier z kieliszkiem limoncello
Przygotowanie:
- Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jeśli warzywo jest młode, to nie trzeba go obierać ze skórki).
- Dodać szczyptę soli, wymieszać i odstawić.
- Jajka wybić do miski.
- Wsypać cukier. Zmiksować.
- Dodać proszek do pieczenia.
- Wsypać połowę mąki.
- Wlać olej.
- Zmiksować.
- Dosypać resztę mąki, wlać maślankę, uperfumować skórką otartą z cytryny, wycisnąć sok i ponownie zmiksować.
- Cukinię mocno odcisnąć, dodać do ciasta.
- Wymieszać i przełożyć do foremki keksowej (wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia).
- Piec przez godzinę w temp. 180 st. C (do suchego patyczka).
- Wystudzić i udekorować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny oraz limoncello.
Polecamy również: Przepisy na dania z cukinii. Sprawdzone porady od Ewy Wachowicz