To nie żart - Ewa Wachowicz potrafi zrobić przepyszne ciasto z cukinii. Niebo w gębie

Ewa Wachowicz na planie programu "halo tu polsat"
Ewa Wachowicz na planie programu "halo tu polsat"Pawel Wodzynski/East NewsEast News

Ciasto z cukinią - przepis Ewy Wachowicz

  • 1 młoda cukinia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 ml oleju z pestek winogron
  • 120 ml maślanki
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • lukier z kieliszkiem limoncello
  1. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jeśli warzywo jest młode, to nie trzeba go obierać ze skórki). 
  2. Dodać szczyptę soli, wymieszać i odstawić.
  3. Jajka wybić do miski. 
  4. Wsypać cukier. Zmiksować. 
  5. Dodać proszek do pieczenia. 
  6. Wsypać połowę mąki. 
  7. Wlać olej. 
  8. Zmiksować. 
  9. Dosypać resztę mąki, wlać maślankę, uperfumować skórką otartą z cytryny, wycisnąć sok i ponownie zmiksować.
  10. Cukinię mocno odcisnąć, dodać do ciasta. 
  11. Wymieszać i przełożyć do foremki keksowej (wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia). 
  12. Piec przez godzinę w temp. 180 st. C (do suchego patyczka).
  13. Wystudzić i udekorować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny oraz limoncello.
"Ewa gotuje": Tagliatelle z cukinii w sosie pomidorowymPolsatPolsat