Przepis na delikatne gołąbki od teściowej. Idealne na Wielki Post

5 marca obchodzimy Dzień Teściowej, co stanowi doskonałą okazję, by docenić jej kulinarne umiejętności i skorzystać z jej sprawdzonych przepisów. A skoro trwa Wielki Post, warto przygotować lekkie, ale pożywne danie, które idealnie wpisuje się w postne tradycje. Gołąbki z kaszą i soczewicą to idealna propozycja na zdrowy obiad.

Gołąbki teściowej z kaszą i soczewicą to doskonały pomysł na wielkopostny obiad.
Gołąbki teściowej z kaszą i soczewicą to doskonały pomysł na wielkopostny obiad.123RF/PICSEL

Tradycje Wielkiego Postu - co jemy w tym czasie?

W środę rozpoczął się Wielki Post, czyli czas refleksji, umiaru i wstrzemięźliwości, również w kuchni. Tradycyjnie w tym okresie unika się mięsa, tłustych potraw i słodyczy, zastępując je lekkimi, postnymi daniami. Na polskich stołach królują wtedy kasze, rośliny strączkowe, warzywa oraz ryby, które dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych. A skoro obchodzimy dzisiaj również Dzień Teściowej, warto sięgnąć po jej sprawdzony przepis na gołąbki z kaszą i soczewicą - pożywne, sycące i bogate w białko roślinne danie, które doskonale wpisuje się w postne tradycje.

Dlaczego warto wybrać gołąbki z kaszą i soczewicą?

To danie nie tylko smakuje wyśmienicie, ale jest również bogate w białko roślinne, błonnik oraz wiele cennych witamin i minerałów. Kasza gryczana dostarcza organizmowi magnezu, żelaza i cynku, wspierając układ nerwowy i odpornościowy. Kasza jęczmienna jest źródłem witamin z grupy B, korzystnie wpływających na metabolizm. Soczewica zawiera duże ilości białka oraz żelaza, co sprawia, że jest doskonałym zamiennikiem mięsa w dietach roślinnych. Kapusta to bogactwo witaminy C i K, a także antyoksydantów wzmacniających odporność.

Przepis teściowej na postne gołąbki z soczewicą i kaszą

Składniki na gołąbki:

  • 3 woreczki kaszy gryczanej,
  • 1 woreczek kaszy jęczmiennej, 
  • ½ szklanki soczewicy, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 duża cebula, 
  • 1 duża marchew, 
  • 8-10 liści kapusty, może być też włoska, 
  • szklanka bulionu warzywnego, 
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, 
  • pół pęczka natki pietruszki, 
  • oliwa lub olej rzepakowy.

Wykonanie:

  1. Liście kapusty umyć, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem i gotować 5 minut na małym ogniu, następnie wyłowić.  
  2. Zagotować wodę w dużym garnku, kasze wysypać z woreczków, wymieszać razem z soczewicą. 
  3. Wsypać kaszę i soczewicę do gotującej wody i zmniejszyć moc palnika.  
  4. Gotować około 15 minut, a następnie przelać wodą i odsączyć na sitku. 
  5. Cebulę drobno pokroić, marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach. 
  6. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić cebulę i chwilę podsmażyć, a następnie przecisnąć czosnek przez praskę i również dodać na patelnię. 
  7. Przełożyć startą marchewkę do cebuli, podlać pół szklanki wody i dusić, tak żeby marchew zmiękła. Woda odparuje w trakcie smażenia. 
  8. Mieszać często, smażyć do momentu aż marchewka będzie miękka i ładnie zarumieniona. 
  9. Cebulę i marchew dodać do ugotowanej kaszy, doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, majerankiem. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Farsz powinien być dość intensywny w smaku. 
  10. Farsz kładziemy na liście kapusty, składamy jak krokiety. Zawijamy dość ciasno. 
  11. Na dno szerokiego garnka wlewamy 3-4 łyżki oliwy i przekładamy do niego gołąbki łączeniem do dołu. 
  12. Garnek stawiamy na palniku, chwilę podsmażamy gołąbki, by podpiekły się od spodu. 
  13. Wlewamy szklankę bulionu i dusimy pod przykryciem 20-30 minut, na małym ogniu. 
  14. Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym, grzybowym lub śmietanowym. 

Teściowa doskonale zna się na gotowaniu, dlatego warto sięgnąć po jej sprawdzony przepis. Smacznego i wszystkiego najlepszego dla wszystkich teściowych!

"Ewa gotuje": Tarta ziemniaczanaPolsat