Przepis na delikatne gołąbki od teściowej. Idealne na Wielki Post
5 marca obchodzimy Dzień Teściowej, co stanowi doskonałą okazję, by docenić jej kulinarne umiejętności i skorzystać z jej sprawdzonych przepisów. A skoro trwa Wielki Post, warto przygotować lekkie, ale pożywne danie, które idealnie wpisuje się w postne tradycje. Gołąbki z kaszą i soczewicą to idealna propozycja na zdrowy obiad.

Tradycje Wielkiego Postu - co jemy w tym czasie?
W środę rozpoczął się Wielki Post, czyli czas refleksji, umiaru i wstrzemięźliwości, również w kuchni. Tradycyjnie w tym okresie unika się mięsa, tłustych potraw i słodyczy, zastępując je lekkimi, postnymi daniami. Na polskich stołach królują wtedy kasze, rośliny strączkowe, warzywa oraz ryby, które dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych. A skoro obchodzimy dzisiaj również Dzień Teściowej, warto sięgnąć po jej sprawdzony przepis na gołąbki z kaszą i soczewicą - pożywne, sycące i bogate w białko roślinne danie, które doskonale wpisuje się w postne tradycje.
Dlaczego warto wybrać gołąbki z kaszą i soczewicą?
To danie nie tylko smakuje wyśmienicie, ale jest również bogate w białko roślinne, błonnik oraz wiele cennych witamin i minerałów. Kasza gryczana dostarcza organizmowi magnezu, żelaza i cynku, wspierając układ nerwowy i odpornościowy. Kasza jęczmienna jest źródłem witamin z grupy B, korzystnie wpływających na metabolizm. Soczewica zawiera duże ilości białka oraz żelaza, co sprawia, że jest doskonałym zamiennikiem mięsa w dietach roślinnych. Kapusta to bogactwo witaminy C i K, a także antyoksydantów wzmacniających odporność.
Przepis teściowej na postne gołąbki z soczewicą i kaszą
Składniki na gołąbki:
- 3 woreczki kaszy gryczanej,
- 1 woreczek kaszy jęczmiennej,
- ½ szklanki soczewicy,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 duża cebula,
- 1 duża marchew,
- 8-10 liści kapusty, może być też włoska,
- szklanka bulionu warzywnego,
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek,
- pół pęczka natki pietruszki,
- oliwa lub olej rzepakowy.
Wykonanie:
- Liście kapusty umyć, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem i gotować 5 minut na małym ogniu, następnie wyłowić.
- Zagotować wodę w dużym garnku, kasze wysypać z woreczków, wymieszać razem z soczewicą.
- Wsypać kaszę i soczewicę do gotującej wody i zmniejszyć moc palnika.
- Gotować około 15 minut, a następnie przelać wodą i odsączyć na sitku.
- Cebulę drobno pokroić, marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
- Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić cebulę i chwilę podsmażyć, a następnie przecisnąć czosnek przez praskę i również dodać na patelnię.
- Przełożyć startą marchewkę do cebuli, podlać pół szklanki wody i dusić, tak żeby marchew zmiękła. Woda odparuje w trakcie smażenia.
- Mieszać często, smażyć do momentu aż marchewka będzie miękka i ładnie zarumieniona.
- Cebulę i marchew dodać do ugotowanej kaszy, doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, majerankiem. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Farsz powinien być dość intensywny w smaku.
- Farsz kładziemy na liście kapusty, składamy jak krokiety. Zawijamy dość ciasno.
- Na dno szerokiego garnka wlewamy 3-4 łyżki oliwy i przekładamy do niego gołąbki łączeniem do dołu.
- Garnek stawiamy na palniku, chwilę podsmażamy gołąbki, by podpiekły się od spodu.
- Wlewamy szklankę bulionu i dusimy pod przykryciem 20-30 minut, na małym ogniu.
- Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym, grzybowym lub śmietanowym.
Teściowa doskonale zna się na gotowaniu, dlatego warto sięgnąć po jej sprawdzony przepis. Smacznego i wszystkiego najlepszego dla wszystkich teściowych!
Spróbuj również: Apetyczne gołąbki po hrabiowsku