Moi bliscy wolą te gołąbki od tradycyjnych. Holiszki podbiły serca rodziny

Holiszki, czyli gołąbki po żydowsku to doskonała propozycja dla wszystkich fanów nadziewanych liści kapusty. W tej wersji gołąbki są bardziej mięsne, soczyste i kwaskowate. Raz spróbujesz, a zakocha się w nich cała rodzina!

Gołąbki po żydowsku czyli holiszki
Gołąbki po żydowsku czyli holiszkiCanvaProINTERIA.PL

Holiszki - żydowski przysmak z wołowiną

Różnią się nieco od znanych nam gołąbków w tradycyjnej formie. W gołąbkach po żydowsku nie ma ryżu, a mięsny farsz stanowi wołowina. Prawdziwą esencją tego dania jest jednak sos - dzięki dodatkowi cytryny danie zyskuje niespotykaną głębię smaku. Oryginalnie wykorzystywane podczas święta Sukkot i Simchat Tora, symbolizują obfitość żniw i świętą księgę, ponieważ dwa gołąbki umieszczone obok siebie przypominają zwoje Tory. Od pierwszego razu, kiedy podałam je mojej rodzinie, nie chcą już jeść tradycyjnej wersji gołąbków. Jeśli i wy się zdecydujecie, z pewnością będzie podobnie.

Gołąbki po żydowsku - przepis

Składniki:
Gołąbki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 jajko
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • sól i pieprz do smaku

Sos pomidorowy:

  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 3 łyżki miodu
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
Holiszki
HoliszkiCanvaProINTERIA.PL

Przygotowanie:

  • Z kapusty usuń twardy głąb, a liście sparz wrzątkiem, aby zmiękły i były łatwiejsze do zawijania. 
  • W dużej misce wymieszaj mięso mielone, cebulę, jajko i ugotowany ryż. Dopraw solą i pieprzem. 
  • Na każdym liściu kapusty umieść porcję farszu, a następnie ciasno zwiń w rulon. Gotowe gołąbki ułóż ciasno w naczyniu żaroodpornym. 
  • W rondlu rozpuść masło, dodaj passatę pomidorową, miód i sok z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż składniki się połączą. 
  • Polej gołąbki sosem pomidorowym, przykryj naczynie folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1,5 godziny.
„Ewa gotuje”: Zupa gołąbkowaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas