Moi bliscy wolą te gołąbki od tradycyjnych. Holiszki podbiły serca rodziny

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Gołąbki po żydowsku czyli holiszki
Gołąbki po żydowsku czyli holiszkiCanvaProINTERIA.PL

Holiszki - żydowski przysmak z wołowiną

Gołąbki po żydowsku - przepis

  • 1 główka białej kapusty
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 jajko
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • sól i pieprz do smaku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 3 łyżki miodu
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
Holiszki
HoliszkiCanvaProINTERIA.PL
  • Z kapusty usuń twardy głąb, a liście sparz wrzątkiem, aby zmiękły i były łatwiejsze do zawijania. 
  • W dużej misce wymieszaj mięso mielone, cebulę, jajko i ugotowany ryż. Dopraw solą i pieprzem. 
  • Na każdym liściu kapusty umieść porcję farszu, a następnie ciasno zwiń w rulon. Gotowe gołąbki ułóż ciasno w naczyniu żaroodpornym. 
  • W rondlu rozpuść masło, dodaj passatę pomidorową, miód i sok z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż składniki się połączą. 
  • Polej gołąbki sosem pomidorowym, przykryj naczynie folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1,5 godziny.
„Ewa gotuje”: Zupa gołąbkowaPolsatPolsat