Moi bliscy wolą te gołąbki od tradycyjnych. Holiszki podbiły serca rodziny
Holiszki, czyli gołąbki po żydowsku to doskonała propozycja dla wszystkich fanów nadziewanych liści kapusty. W tej wersji gołąbki są bardziej mięsne, soczyste i kwaskowate. Raz spróbujesz, a zakocha się w nich cała rodzina!
Holiszki - żydowski przysmak z wołowiną
Różnią się nieco od znanych nam gołąbków w tradycyjnej formie. W gołąbkach po żydowsku nie ma ryżu, a mięsny farsz stanowi wołowina. Prawdziwą esencją tego dania jest jednak sos - dzięki dodatkowi cytryny danie zyskuje niespotykaną głębię smaku. Oryginalnie wykorzystywane podczas święta Sukkot i Simchat Tora, symbolizują obfitość żniw i świętą księgę, ponieważ dwa gołąbki umieszczone obok siebie przypominają zwoje Tory. Od pierwszego razu, kiedy podałam je mojej rodzinie, nie chcą już jeść tradycyjnej wersji gołąbków. Jeśli i wy się zdecydujecie, z pewnością będzie podobnie.
Zobacz również:
Gołąbki po żydowsku - przepis
Składniki:
Gołąbki:
- 1 główka białej kapusty
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 jajko
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- sól i pieprz do smaku
Sos pomidorowy:
- 500 ml passaty pomidorowej
- 3 łyżki miodu
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Z kapusty usuń twardy głąb, a liście sparz wrzątkiem, aby zmiękły i były łatwiejsze do zawijania.
- W dużej misce wymieszaj mięso mielone, cebulę, jajko i ugotowany ryż. Dopraw solą i pieprzem.
- Na każdym liściu kapusty umieść porcję farszu, a następnie ciasno zwiń w rulon. Gotowe gołąbki ułóż ciasno w naczyniu żaroodpornym.
- W rondlu rozpuść masło, dodaj passatę pomidorową, miód i sok z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż składniki się połączą.
- Polej gołąbki sosem pomidorowym, przykryj naczynie folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1,5 godziny.