Przepis na herbaciane ciasteczka
Podwieczorek to pora, którą najczęściej celebrujemy podczas wolnych weekendów, rodzinnych spotkań czy świąt. Na taką okazję warto przygotować coś pysznego, aby chwile z najbliższymi przy pysznej herbacie smakowały jeszcze lepiej niż dotychczas. Doskonałym dodatkiem do herbacianego naparu, który najczęściej towarzyszy podwieczorkom, są herbaciane ciasteczka na bazie drobno zmielonych liści herbaty Earl Grey Ahmad Tea London.
Składniki (1 porcja):
- 120 g mąki pszennej
- 4 łyżeczki zmielonych liści herbaty Earl Grey Ahmad Tea London
- 125 g miękkiego masła
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
Sposób przygotowania: Ubij mąkę, herbatę oraz sól w małej misce, a następnie odłóż na bok. Masło, cukier i skórkę pomarańczową zmiksuj za pomocą miksera, a potem zmniejsz jego obroty i wolno dodawaj wcześnie ubitą masę. Kiedy ciasto będzie gotowe uformuj z niego rulon o średnicy około 3 cm, starannie owiń go folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 60 minut. Po upływie godziny nastaw piekarnik na 180°C. W tym czasie odwiń ciasto z folii aluminiowej i pokrój rulon na drobne plasterki o grubości około 0,5 cm. Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby ciasteczka nie leżały zbyt blisko siebie, gdyż mogą się posklejać. Włóż blachę do piekarnika. Po 14 minutach wyjmij ją i poczekaj aż ciasteczka ostygną.