Przepis na idealną pieczeń

Skorzystaj z dobrych rad!

Wszyscy uwielbiamy aromat oraz smak rumianej skórki pieczonego mięsa. Niestety, często zdarza się, że nasza pieczeń wychodzi za mało chrupiąca z wierzchu, za to w środku jest sucha i wiórowata. Ale mamy sposób, by tego uniknąć.

Mięso na pieczeń

Reklama

Aby danie pięknie się przypiekło, mięso musi być świeże, czyli niemrożone! Proces mrożenia powoduje, że mięso wchłania dużo wilgoci, która będzie wyciekać w trakcie pieczenia. To sprawi, że pieczeń raczej się udusi, niż upiecze. W trakcie pieczenia warto od czasu do czasu polewać potrawę odrobiną gorącej wody, piwem albo bulionem. Dzięki temu danie nie będzie zbyt suche.

Aromatyczny sos

Nie wylewaj płynu, który powstanie w czasie pieczenia na dnie brytfanki. Jest on znakomitą bazą do sosu, który podkreśli smak domowej pieczeni.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje