Przepis na kulebiak wigilijny z kapustą i grzybami

Wybierz ulubione dodatki i przygotuj popisowy kulebiak
Wybierz ulubione dodatki i przygotuj popisowy kulebiak123RF/PICSEL

Kulebiak nie zawsze wygląda tak samo

Jak zrobić kompot wigilijny?Interia KulinariaInteria Kulinaria

Jak zrobić kulebiak z kapustą i grzybami? Od czego zacząć?

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 2 jajek,
  • ¾ szklanki ciepłego mleka,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżek masła,
  • 2 łyżek oleju,
  • 1 łyżki cukru,
  • 1 szczypty soli.
  • 0,5 kg kiszonej kapusty,
  • 30-40 dag suszonych grzybów (może być trochę więcej, jeśli jesteście fanami mocnego leśnego aromatu),
  • 1 cebula,
  • kminek, majeranek, pieprz i sól - do smaku według uznania,
  • 1 łyżki masła do smażenia.

Kulebiak: Przepis

Kulebiak: Dodatkowe porady

  • Przed pieczeniem wierzch ciasta drożdżowego posmarujcie miękkim masłem lub rozkłóconym żółtkiem. Posypcie ziarenkami kminku albo czarnuszki.
  • Do gotowania kapusty warto wykorzystać wodę, w której moczyły się grzyby. Niezrównany aromat gwarantowany!
  • Podczas świątecznych przygotowań narzekacie na brak czasu? Kulebiak z ciasta francuskiego to idealne wyjście z sytuacji i propozycja  w sam raz dla niecierpliwych.
  • Jeśli macie ochotę, możecie przygotować inne nadzienie. Kulebiak z mięsem doskonale sprawdzi się w pierwszy i drugi dzień świąt. Z kolei kulebiak z łososiem z dumą będziecie podawać na przyjęciach - nie tylko świątecznych!