Przepis na kulebiak wigilijny z kapustą i grzybami
Kulebiak to potrawa kuchni rosyjskiej, która na stałe weszła do naszego repertuaru świątecznych przysmaków. Można porównać go do dużego pieczonego pieroga, wypełnionego apetycznym farszem. Skoro kolacja wigilijna przebiega pod znakiem jarskich dań, najczęściej nadzieniem do kulebiaka jest mieszanka kiszonej kapusty i leśnych grzybów. Dowiedz się, jak przyrządzić ten specjał krok po kroku i poznaj sposoby na jego urozmaicenie.
Kulebiak nie zawsze wygląda tak samo
Choć przywędrował do nas ze wschodu, pochodzenia jego nazwy upatruje się w niemieckim słowie "kohlgeback", odnoszącego się do ciasta nadziewanego kapustą. Jednak duży pieróg w kształcie spłaszczonego walca w przeszłości nadziewany był nie tylko tym warzywnym składnikiem. Do zrobienia farszu wykorzystywano również kaszę gryczaną, gotowane ryby oraz jajka na twardo. Podstawą tradycyjnego kulebiaka jest ciasto drożdżowe lub półkruche.
Wielu szefów kuchni decyduje się na zmianę jego formy. Ciasto dzieli się na mniejsze części, uzyskując małe i zgrabne kulebiaki, które można podawać w charakterze przekąsek. Świetnie komponują się z barszczem czerwonym jako alternatywa dla krokietów i pasztecików.
Jak zrobić kulebiak z kapustą i grzybami? Od czego zacząć?
Zdarza się, że ciasto drożdżowe onieśmiela początkujących kucharzy, ale Boże Narodzenie to doskonała okazja, by przełamać swoje lęki i przygotować coś naprawdę ekstra. Przepis na kulebiak wcale nie jest skomplikowany. Przekonajcie się sami!
Do zrobienia ciasta drożdżowego potrzebujecie:
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 2 jajek,
- ¾ szklanki ciepłego mleka,
- 50 g świeżych drożdży,
- 2 łyżek masła,
- 2 łyżek oleju,
- 1 łyżki cukru,
- 1 szczypty soli.
Składniki farszu:
- 0,5 kg kiszonej kapusty,
- 30-40 dag suszonych grzybów (może być trochę więcej, jeśli jesteście fanami mocnego leśnego aromatu),
- 1 cebula,
- kminek, majeranek, pieprz i sól - do smaku według uznania,
- 1 łyżki masła do smażenia.
Kulebiak: Przepis
Suszone grzyby zalejcie wodą. Powinny spędzić w niej 1-2 godziny.
Zacznijcie przygotowanie ciasta. Drożdże należy połączyć z ciepłym mlekiem, wymieszać i odstawić pod przykryciem na kwadrans. Po tym czasie rozczyn połączcie z mąką, jajkami i tłuszczem: masłem oraz olejem. Na koniec dodajcie cukier i sól. Wyrabiajcie do czasu, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie odchodzić od dłoni. Ponownie odstawcie w ciepłe miejsce, ale tym razem na godzinę. Przykryjcie bawełnianą ściereczką. Ciasto drożdżowe na kulebiak pięknie wyrośnie.
Ten czas wykorzystajcie na przyrządzenie farszu. Kiszoną kapustę włóżcie do garnka z grubym dnem, zalejcie wodą i gotujcie do momentu, aż zmięknie. Dodajcie grzyby i cebulę, następnie gotujcie jeszcze przez kilka minut. Wrzućcie przyprawy, wymieszajcie. Ostudzone nadzienie posiekajcie drobno.
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkujcie je tak, by stworzyć prostokąt. Na środek wyłóżcie farsz i zawińcie brzegi do środka. Tak przygotowane odstawcie jeszcze na 15 minut. Jak piec kulebiak? Temperaturę piekarnika ustawcie na 180°C. Pieczenie potrwa około 40 minut.
Kulebiak: Dodatkowe porady
- Przed pieczeniem wierzch ciasta drożdżowego posmarujcie miękkim masłem lub rozkłóconym żółtkiem. Posypcie ziarenkami kminku albo czarnuszki.
- Do gotowania kapusty warto wykorzystać wodę, w której moczyły się grzyby. Niezrównany aromat gwarantowany!
- Podczas świątecznych przygotowań narzekacie na brak czasu? Kulebiak z ciasta francuskiego to idealne wyjście z sytuacji i propozycja w sam raz dla niecierpliwych.
- Jeśli macie ochotę, możecie przygotować inne nadzienie. Kulebiak z mięsem doskonale sprawdzi się w pierwszy i drugi dzień świąt. Z kolei kulebiak z łososiem z dumą będziecie podawać na przyjęciach - nie tylko świątecznych!
O tym w Boże Narodzenie 2021 nie możesz zapomnieć: