Przepis na makaron z pomidorami i bakłażanem
Makaron z lekkim sosem to idealna propozycja na letni obiad.
Składniki:
1 bakłażan, 400 g makaronu razowego, 4 pomidory, pół łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, 4 żabki czosnku, do smażenia oliwa z oliwek, 50 g tartego parmezanu, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Bakłażana pokrój w drobną kostkę, a czosnek w plasterki. A głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojony czosnek, po chwili dorzuć bakłażana. Po ok. 5 minutach dodaj pokrojone pomidory i przyprawy. Duś ok. 10 minut. W dużym garnku w osolonej wodzie ugotuj makaron. Gdy będzie al dente wymieszaj go z sosem (najlepiej na patelni). Podawaj z tartym parmezanem.