Przepis na najdelikatniejsze gołąbki z młodej kapusty
Młoda kapusta kusi nie tylko delikatnością liści i słodkim smakiem, ale także silnymi właściwościami antybakteryjnymi i przeciwwirusowymi. Jak wykorzystać potencjał warzywa? Idealnie nada się do przygotowania sycących gołąbków z farszem na bazie mięsa i ryżu, które zapewnią szybki obiad na kilka dni. Sprawdź, jak przyrządzić je w domowej kuchni.
Spis treści:
Młoda kapusta - właściwości
Posiadanie czterokrotnie większej ilości witaminy C stawia ją w rankingu nad kapustą kiszoną. Od maja do końca sierpnia trwa sezon na młodą kapustę, której okazałe główki pysznią się w sklepach spożywczych i na okolicznych targach. Warzywo, wśród starszych okazów, wyróżnia się kruchymi liśćmi oraz delikatnie słodkim smakiem. Badania potwierdziły, że znajdziemy w niej witaminy z grupy B, a także witaminę C, A, K oraz E. Nie zabrakło także cennych minerałów, wśród których prym wiodą potas, wapń, żelazo oraz fosfor. Dlaczego jeszcze warto uwzględnić młodą kapustę na liście zakupów?
Młode i dopiero rozpoczynające sezon warzywo to wyjątkowo niskokaloryczny produkt spożywczy. W 100 gramach znajdziemy zaledwie 40 kcal. Część osób uważa młodą kapustę za ciężkostrawną, co ma niewiele wspólnego z prawdą. Okazuje się, że to liczne dodatki, m.in. groch, kiełbasa czy boczek sprawiają, że zalega w żołądku. Dietetycy w szczególności polecają włączenie młodej kapusty do jadłospisu w przypadku anemii, nawracających przeziębień oraz kłopotów z układem pokarmowym.
Gołąbki z młodej kapusty - lista zakupów
Kluczem do udanych gołąbków, które posmakują wszystkim domownikom, są przede wszystkim odpowiednio doprawiony farsz oraz kapusta. W sezonie wiosenno-letnim najlepiej sięgnąć po młodą kapustę, która nie tylko wyróżnia się delikatnością, ale także dodaje im subtelnego posmaku.
Składniki:
- 1 duża główka młodej kapusty
- 750 g zmielonej łopatki wieprzowej
- 100 g suchego ryżu
- 1,5 szklanki rosołu lub bulionu
- 1 duża biała cebula
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 płaska łyżeczka: soli, pieprzu, oregano, majeranku
Wyśmienite gołąbki - przepis krok po kroku
- Przygotowanie domowych gołąbków rozpoczynamy od ugotowania ryżu w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Produkt możemy z powodzeniem zastąpić także kaszą gryczaną, pęczak lub jęczmienną.
- Dużą cebulę obieramy ze skórki, a następnie drobno szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, a następnie podsmażamy warzywo przez ok. 5-7 minut na niewielkiej mocy palnika. Powinna jedynie zmięknąć i lekko się zeszklić.
- Do dużej miski wrzucamy mielone mięso wieprzowe, ugotowany i dobrze odcedzony ryż, podsmażoną cebulę, sól, pieprz, oregano i majeranek.
- W dużym garnku zagotowujemy wodę, a następnie umieszczamy w niej liście młodej kapusty i parzymy z obu stron przez 2-3 minuty. Z podgotowanych liści delikatnie wycinamy gruby nerw znajdujący się na środku.
- Na talerzu układamy liść młodej kapusty, kładziemy na nim porcję farszu, a następnie składamy do środka boki i zwijamy ciasno od szerszej strony do przeciwległej krawędzi. W ten sposób formujemy wszystkie gołąbki.
- Na dnie czystego garnka układamy kilka liści, a następnie umieszczamy ciasno obok siebie przygotowane gołąbki. Całość zalewamy bulionem warzywnym lub rosołem, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 35-40 minut.
- Gotowe gołąbki podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami. Dobrze komponują się z sosem pomidorowym. Smacznego!
Sprawdź również: