Przepis na najdelikatniejsze gołąbki z młodej kapusty

Jak przyrządzić gołąbki z młodej kapusty?
Jak przyrządzić gołąbki z młodej kapusty?123RF/PICSEL

Młoda kapusta - właściwości

Zobacz również:

    Gołąbki z młodej kapusty - lista zakupów

    Młoda kapusta ma silne działanie antynowotworowe
    Młoda kapusta ma silne działanie antynowotworowe123RF/PICSEL
    • 1 duża główka młodej kapusty
    • 750 g zmielonej łopatki wieprzowej
    • 100 g suchego ryżu
    • 1,5 szklanki rosołu lub bulionu
    • 1 duża biała cebula
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 500 ml przecieru pomidorowego
    • 1 płaska łyżeczka: soli, pieprzu, oregano, majeranku

    Wyśmienite gołąbki - przepis krok po kroku

    1. Przygotowanie domowych gołąbków rozpoczynamy od ugotowania ryżu w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Produkt możemy z powodzeniem zastąpić także kaszą gryczaną, pęczak lub jęczmienną.
    2. Dużą cebulę obieramy ze skórki, a następnie drobno szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, a następnie podsmażamy warzywo przez ok. 5-7 minut na niewielkiej mocy palnika. Powinna jedynie zmięknąć i lekko się zeszklić.
    3. Do dużej miski wrzucamy mielone mięso wieprzowe, ugotowany i dobrze odcedzony ryż, podsmażoną cebulę, sól, pieprz, oregano i majeranek.
    4. W dużym garnku zagotowujemy wodę, a następnie umieszczamy w niej liście młodej kapusty i parzymy z obu stron przez 2-3 minuty. Z podgotowanych liści delikatnie wycinamy gruby nerw znajdujący się na środku.
    5. Na talerzu układamy liść młodej kapusty,  kładziemy na nim porcję farszu, a następnie składamy do środka boki i zwijamy ciasno od szerszej strony do przeciwległej krawędzi. W ten sposób formujemy wszystkie gołąbki.
    6. Na dnie czystego garnka układamy kilka liści, a następnie umieszczamy ciasno obok siebie przygotowane gołąbki. Całość zalewamy bulionem warzywnym lub rosołem, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 35-40 minut.
    7. Gotowe gołąbki podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami. Dobrze komponują się z sosem pomidorowym. Smacznego!
    Duszona kapusta - szybki przepisInteria KulinariaInteria Kulinaria