Przepis na pieczonego kurczaka Katarzyny Meller
Katarzyna Meller wydała właśnie książkę "W kuchni Mamy i córki". Są tam zarówno przepisy jej mamy, jak i te, które z łatwością może wykonać w towarzystwie paroletnich córek. Jest tam też przepis na kurczaka, upieczonego razem z warzywami.
Jak wspomina Katarzyna Meller, kurczak pieczony, podawany z frytkami z frytownicy, był podstawą rodzinnego, niedzielnego obiadu, który pamięta z dzieciństwa. Jest to też jedna z ulubionych potraw jej kuchni.
Dodatkowo potrzebne będą warzywa: po 1/2 kg ziemniaków, marchwi, buraków i pietruszki, które też upieczemy razem z kurczakiem. Umytego kurczaka kładziemy na środku blachy. Polewamy go łyżką oliwy i okładamy go plasterkami czosnku, posypujemy solą i majerankiem. "Umyte warzywa kroję w grube kawały, żeby wytrzymały czas pieczenia kurczaka, polewam je oliwą i posypuję ziemniaki ziołami prowansalskimi. Całość wkładam pod folią aluminiową do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C" - radzi w swej książce Katarzyna Meller. Zgodnie z przepisem, kurczaka pieczemy ok. 25 minut na każde pół kilo mięsa. Aby kurczak się zrumienił, na ostatnie pół godziny pieczenia zdejmujemy folię. Podajemy z upieczonymi warzywami. Książka Katarzyny Meller "W kuchni Mamy i córki" ukazała się nakładem wydawnictwa Marginesy.