Przepis na piernik pomidorowy. Smakuje wybornie nie tylko w święta!

Wśród ciast z warzywami od lat popularnością cieszą się desery marchewkowe. Czas poznać kolejną instygującą recepturę! Tym razem na kulinarny warsztat weźmiemy piernik z pomidorami. Zakochać się w nim można od pierwszego gryza. Jest cudownie wilgotny, a zarazem puszysty i delikatny. Nie brakuje w nim korzennych przypraw i nic nie stoi na przeszkodzie, by przełożyć go powidłami śliwkowymi. Oto przepis, do którego wracać będziesz nie tylko podczas Bożego Narodzenia!

Zobacz, jak zrobić nietuzinkowy piernik świąteczny bez jajek
Zobacz, jak zrobić nietuzinkowy piernik świąteczny bez jajek123RF/PICSEL

Co trzeba wiedzieć o pierniku pomidorowym?

Piernik kojarzy nam się z tradycyjną recepturą, w której nie brakuje aromatycznych korzennych przypraw. W przypadku piernika z pomidorów również nie będziemy z nich rezygnować! Od razu uspokajamy wszystkich sceptyków - w cieście warzywny smak nie jest wyczuwalny. Użycie pomidorów ma na celu poprawę przede wszystkim konsystencji. Dzięki nim wypiek pięknie wyrasta i rozpływa się w ustach.

Ważne: Nie korzystaj z zamienników. W przepisie na piernik z pomidorów niezbędne będą krojone pomidory z puszki. Nie sprawdzą się ani przecier, ani passata.

Przepis na piernik z pomidorów: Składniki

Do wypełnienia keksówki o długości około 30 cm potrzebujemy:

  • 1 szklanki krojonych pomidorów z puszki,
  • 2,5 szklanki mąki tortowej,
  • 0,5 szklanki brązowego cukru,
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego (może być rzepakowy),
  • 2 dojrzałych i miękkich bananów,
  • 0,5 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych,
  • 2 łyżek miodu,
  • 2 łyżek kakao,
  • 2 łyżek przyprawy do piernika,
  • garści suszonych śliwek,
  • garści skórki pomarańczowej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 płaskiej łyżeczki cynamonu,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • powideł śliwkowych do przełożenia piernika,
  • opcjonalnie ciemnej czekolady do zrobienia polewy.

Jak zrobić piernik pomidorowy? Instrukcja od podstaw

  1. Mąkę przesiewamy, by dodatkowo ją napowietrzyć.
  2. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, cynamon oraz przyprawę do piernika.
  3. W wysokim naczyniu miksujemy pomidory, banany, cukier, miód i olej, aż do uzyskania gładkiej i dość gęstej masy.
  4. Mokre składniki łączymy z suchymi i mieszamy całość drewnianą łyżką.
  5. Pod koniec dodajemy orzechy, skórkę pomarańczową i śliwki, mieszamy jeszcze przez moment.
  6. Ciasto przekładamy do wąskiej keksówki, nie wypełniając więcej niż ¾ wysokości. Pamiętajmy, że ciasto jeszcze urośnie!
  7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 50 minut.
  8. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, kroimy je na pół i przekładamy powidłami. Odstawiamy jeszcze na kilka godzin, by przetwory i piernik złączyły się w spójną całość. Jeśli macie ochotę, polejcie wierzch wypieku rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.  Pasować będzie także domowy lukier. Smacznego!

Czy wiesz, że? Ciasto można piec także w papilotkach, zyskując niezrównane w smaku i poręczne muffinki.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas