Przepis na piernik pomidorowy. Smakuje wybornie nie tylko w święta!

Zobacz, jak zrobić nietuzinkowy piernik świąteczny bez jajek
Zobacz, jak zrobić nietuzinkowy piernik świąteczny bez jajek123RF/PICSEL

Co trzeba wiedzieć o pierniku pomidorowym?

Pomysły na dekorowanie pierniczkówInteria KulinariaInteria Kulinaria

Przepis na piernik z pomidorów: Składniki

  • 1 szklanki krojonych pomidorów z puszki,
  • 2,5 szklanki mąki tortowej,
  • 0,5 szklanki brązowego cukru,
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego (może być rzepakowy),
  • 2 dojrzałych i miękkich bananów,
  • 0,5 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych,
  • 2 łyżek miodu,
  • 2 łyżek kakao,
  • 2 łyżek przyprawy do piernika,
  • garści suszonych śliwek,
  • garści skórki pomarańczowej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 płaskiej łyżeczki cynamonu,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • powideł śliwkowych do przełożenia piernika,
  • opcjonalnie ciemnej czekolady do zrobienia polewy.

Jak zrobić piernik pomidorowy? Instrukcja od podstaw

  1. Mąkę przesiewamy, by dodatkowo ją napowietrzyć.
  2. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, cynamon oraz przyprawę do piernika.
  3. W wysokim naczyniu miksujemy pomidory, banany, cukier, miód i olej, aż do uzyskania gładkiej i dość gęstej masy.
  4. Mokre składniki łączymy z suchymi i mieszamy całość drewnianą łyżką.
  5. Pod koniec dodajemy orzechy, skórkę pomarańczową i śliwki, mieszamy jeszcze przez moment.
  6. Ciasto przekładamy do wąskiej keksówki, nie wypełniając więcej niż ¾ wysokości. Pamiętajmy, że ciasto jeszcze urośnie!
  7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 50 minut.
  8. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, kroimy je na pół i przekładamy powidłami. Odstawiamy jeszcze na kilka godzin, by przetwory i piernik złączyły się w spójną całość. Jeśli macie ochotę, polejcie wierzch wypieku rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.  Pasować będzie także domowy lukier. Smacznego!