Przepis na piernik pomidorowy. Smakuje wybornie nie tylko w święta!
Wśród ciast z warzywami od lat popularnością cieszą się desery marchewkowe. Czas poznać kolejną instygującą recepturę! Tym razem na kulinarny warsztat weźmiemy piernik z pomidorami. Zakochać się w nim można od pierwszego gryza. Jest cudownie wilgotny, a zarazem puszysty i delikatny. Nie brakuje w nim korzennych przypraw i nic nie stoi na przeszkodzie, by przełożyć go powidłami śliwkowymi. Oto przepis, do którego wracać będziesz nie tylko podczas Bożego Narodzenia!
Co trzeba wiedzieć o pierniku pomidorowym?
Piernik kojarzy nam się z tradycyjną recepturą, w której nie brakuje aromatycznych korzennych przypraw. W przypadku piernika z pomidorów również nie będziemy z nich rezygnować! Od razu uspokajamy wszystkich sceptyków - w cieście warzywny smak nie jest wyczuwalny. Użycie pomidorów ma na celu poprawę przede wszystkim konsystencji. Dzięki nim wypiek pięknie wyrasta i rozpływa się w ustach.
Ważne: Nie korzystaj z zamienników. W przepisie na piernik z pomidorów niezbędne będą krojone pomidory z puszki. Nie sprawdzą się ani przecier, ani passata.
Przepis na piernik z pomidorów: Składniki
Do wypełnienia keksówki o długości około 30 cm potrzebujemy:
- 1 szklanki krojonych pomidorów z puszki,
- 2,5 szklanki mąki tortowej,
- 0,5 szklanki brązowego cukru,
- 0,5 szklanki oleju roślinnego (może być rzepakowy),
- 2 dojrzałych i miękkich bananów,
- 0,5 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych,
- 2 łyżek miodu,
- 2 łyżek kakao,
- 2 łyżek przyprawy do piernika,
- garści suszonych śliwek,
- garści skórki pomarańczowej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 płaskiej łyżeczki cynamonu,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- powideł śliwkowych do przełożenia piernika,
- opcjonalnie ciemnej czekolady do zrobienia polewy.
Jak zrobić piernik pomidorowy? Instrukcja od podstaw
- Mąkę przesiewamy, by dodatkowo ją napowietrzyć.
- Dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, cynamon oraz przyprawę do piernika.
- W wysokim naczyniu miksujemy pomidory, banany, cukier, miód i olej, aż do uzyskania gładkiej i dość gęstej masy.
- Mokre składniki łączymy z suchymi i mieszamy całość drewnianą łyżką.
- Pod koniec dodajemy orzechy, skórkę pomarańczową i śliwki, mieszamy jeszcze przez moment.
- Ciasto przekładamy do wąskiej keksówki, nie wypełniając więcej niż ¾ wysokości. Pamiętajmy, że ciasto jeszcze urośnie!
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 50 minut.
- Gdy ciasto całkowicie ostygnie, kroimy je na pół i przekładamy powidłami. Odstawiamy jeszcze na kilka godzin, by przetwory i piernik złączyły się w spójną całość. Jeśli macie ochotę, polejcie wierzch wypieku rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Pasować będzie także domowy lukier. Smacznego!
Czy wiesz, że? Ciasto można piec także w papilotkach, zyskując niezrównane w smaku i poręczne muffinki.
To cię zainteresuje:
Kandyzowane pomarańcze: Do ciast i nie tylko
Co zrobić, żeby mak nie był gorzki?