Przepis na risotto z pieczarkami

Aktualizacja

Zwieńczeniem polskiego grzybobrania jest najczęściej kosz wypełniony maślakami, prawdziwkami, kurkami i koźlakami. W Polsce występują jednak również gatunki, których znalezienie stanowi spełnienie marzeń wielu grzybiarzy. Mowa o truflach – najdroższych grzybach jadalnych świata, których cenę rekompensuje niezwykle oryginalny aromat przygotowanych z ich wykorzystaniem potraw. Na szczęście istnieją bardziej przystępne sposoby włączenia truflowych smaków do jesiennego menu.

Risotto
Risottomateriały prasowe

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć na lekko złoty kolor. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki, posolić, poddusić przez kilkanaście minut i odstawić.

Do osobnej patelni lub rondla wlać kolejne 3 łyżki oliwy, wsypać ryż, wymieszać i krótka chwilę smażyć. Następnie wlać połowę wywaru warzywnego i często mieszając gotować na wolnym ogniu. Gdy ryż wchłonie wywar, dolać wino, kolejną część wywaru i dalej gotować, aż ryż będzie prawie miękki. Pod koniec dodać wcześniej przygotowane pieczarki z cebulą, posiekany czosnek, sól, pieprz do smaku i listki tymianku. Całość wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić na kilka minut.

Gorące risotto wyłożyć na talerze, posypać utartym serem i skropić oliwą truflową.

Jak dobrze zrobić risotto?Interia Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas