Reklama

Reklama

Przepis na rumiane młode ziemniaczki

Są one świetnym dodatkiem nie tylko do bigosików z kapusty, ale też wiosennych sałatek na ciepło. Oto jak je przyrządzać, by zawsze wychodziły chrupiące i nie nasiąkały tłuszczem.

1. Krok 1 - obgotowanie. Ziemniaki przeznaczone do smażenia (np. odmiany irga lub irys) wyszoruj miękką szczoteczką pod wodą. Pokrój je w grubsze talarki albo na połówki (małe możesz też pozostawić w całości). Zalej je w garnku lekko posolonym wrzątkiem i gotuj na wolnym ogniu 10 min. Odcedź.

2. Krok 2 - obsmażenie. Na patelni mocno rozgrzej 3 łyżki oleju. Wsyp cienką wartwę ziemniaków i smaż do zrumienienia. Osącz na papierowym ręczniku, posyp posiekanym tymiankiem.


Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje