Przepis na szybkie pierniczki
Pierniki to wyjątkowe ciasteczka, które urzekają smakiem i aromatem!
Sposób przygotowania
Pierniczki
Przygotowanie szybkich pierniczków rozpoczynamy od rozpuszczenia na patelni masła. Gdy masło całkowicie się roztopi, odstawiamy je na bok do wystudzenia. W międzyczasie w szklanym naczyniu mieszamy wszystkie sypkie składniki tzn. mąkę pszenną, mąkę żytnią pełnoziarnistą, cukier puder, przyprawy, kakao oraz sodę oczyszczoną. W drugim naczyniu rozbijamy jajka i dodajemy do nich miód i ostudzone masło. Następnie łączymy ze sobą płynne i suche składniki, formując jednolitą masę. Dobrze wyrobione ciasto wałkujemy na grubość ok. 4mm. Ciasto może się przyklejać do stolnicy, dlatego warto podsypywać je odrobiną mąki. Wycinamy foremkami pierniczki i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Warto pamiętać, żeby pozostawić między nimi odstępy, ponieważ podczas pieczenia trochę podrosną. Pieczemy świąteczne słodkości w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 8-10 minut.
Lukier
Po wystygnięciu pierniczki warto ozdobić. W tym celu wsypujemy do naczynia szklankę cukru pudru, powoli dolewamy 2 łyżeczki soku z cytryny, jedną łyżeczkę soku z pomarańczy i dokładnie wszystko mieszamy. Gdy uzyskamy jednolitą masę możemy przystąpić do dekorowania wypieków.
Pierniki to tradycyjne świąteczne wypieki. Wyłożone na ozdobny talerz są nie tylko piękną dekoracją, ale także umilają świąteczne chwile swoim niesamowitym zapachem. Stanowią również dekorację choinki. Wystarczy przełożyć przez nie kolorową wstążkę i zawiesić wśród innych ozdób. Pieczenie pierników to również znakomity pomysł na spędzenie czasu z bliskimi. Warto zaangażować do ich przygotowania także dzieci, którym na pewno dekorowanie słodkich wypieków sprawi wiele radości.