Przepis na zupę cebulową. Aromatyczna i treściwa potrawa

Zupa cebulowa jest zdrowym posiłkiem, idealnym na zimę
Zupa cebulowa jest zdrowym posiłkiem, idealnym na zimę123RF/PICSEL
  • Cebula ma wiele właściwości zdrowotnych, jej spożywanie zaleca się osobom zmagającym się z anemią czy chorującym na serce.
  • Zupa cebulowa stymuluje działanie układu pokarmowego i wpływa na szybszy metabolizm.
  • Warzywo to ma działanie antybakteryjne i wspiera organizm w walce ze szkodliwymi drobnoustrojami.

Jakie właściwości ma cebula?

Pomoc w czasie przeziębienia

Cebula pomoże złagodzić dokuczliwe objawy przeziębienia
Cebula pomoże złagodzić dokuczliwe objawy przeziębienia123RF/PICSEL

Pozytywny wpływ na serce

Warzywo dla diabetyków

Cebula powinna znaleźć się w diecie cukrzyków
Cebula powinna znaleźć się w diecie cukrzyków123RF/PICSEL

Usprawnienie układu trawiennego

Przepis na zupę cebulową

  • 900 gramów cebuli,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oliwy,
  • litr bulionu wołowego,
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
  1. Obierz cebulę i pokrój ją na małe plasterki, następnie roztop masło i oliwę. Wybierz do tego duży garnek. 
  2. Dodaj cebulę i smaż około 25 minut, by lekko zarumieniła się. 
  3. Następnie dodaj bulion i gotuj przez kolejne pół godziny. W między czasie dopraw zupę i gotuj jeszcze przez chwilę. 
  4. Gotową zupę przelej do mniejszych misek. Podawaj razem z grzankami i startym serem żółtym.