Reklama

Reklama

Przepis na zupę ogórkową

Taka zupa to porcja witamin! Nie tylko smaczna ale i pożywna.

Składniki

  • ok. 500g żeberek wieprzowych lub innego mięsa
  • 2,5 litra wody
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 5 dużych ziemniaków
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli
  • 500g ogórków kiszonych
  • 100 g śmietanki do zup i sosów lub słodkiej śmietany
  • posiekany koperek
  • masło i olej do smażenia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Mięso opłukać, włożyć do garnka i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Zagotować, a następnie zebrać szumowinę. Zmniejszyć ogień (tak, aby woda tylko lekko się gotowała), przykryć i gotować mięso ok. 1 godziny. Po tym czasie dodać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i gotować kolejne pół godziny.

Reklama

Przygotować warzywa. Umyć, obrać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Odstawić na bok. Por przekroić wzdłuż i pokroić. Podsmażyć na łyżce masła lub oleju, aż por się zeszkli. Odstawić na bok. 

Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z zalewy, podsmażyć na 2 łyżkach masła przez parę minut.

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. 

Po 1,5 godzinie z wywaru wyciągnąć mięso. Pozostawić do ostygnięcia.

Do wywaru dodać podsmażone warzywa i łyżkę soli. Pogotować przez ok. 5 minut i dodać ziemniaki. Gdy będą już prawie miękkie, dodać ogórki i gotować ok.10- 15 minut. Na końcu dodać por, zalewę z ogórków - ok. 1 szklanki. Zagotować.

Zupę zdjąć z palnika, dodać śmietanę, koperek. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje