Przepis na zupę ogórkową

Taka zupa to porcja witamin! Nie tylko smaczna ale i pożywna.

Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Mięso opłukać, włożyć do garnka i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Zagotować, a następnie zebrać szumowinę. Zmniejszyć ogień (tak, aby woda tylko lekko się gotowała), przykryć i gotować mięso ok. 1 godziny. Po tym czasie dodać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i gotować kolejne pół godziny.

Przygotować warzywa. Umyć, obrać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Odstawić na bok. Por przekroić wzdłuż i pokroić. Podsmażyć na łyżce masła lub oleju, aż por się zeszkli. Odstawić na bok.

Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z zalewy, podsmażyć na 2 łyżkach masła przez parę minut.

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

Po 1,5 godzinie z wywaru wyciągnąć mięso. Pozostawić do ostygnięcia.

Do wywaru dodać podsmażone warzywa i łyżkę soli. Pogotować przez ok. 5 minut i dodać ziemniaki. Gdy będą już prawie miękkie, dodać ogórki i gotować ok.10- 15 minut. Na końcu dodać por, zalewę z ogórków - ok. 1 szklanki. Zagotować.

Zupę zdjąć z palnika, dodać śmietanę, koperek. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas