Przepis na zupę ogórkową
Taka zupa to porcja witamin! Nie tylko smaczna ale i pożywna.

Składniki
- ok. 500g żeberek wieprzowych lub innego mięsa
- 2,5 litra wody
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora
- 5 dużych ziemniaków
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka pieprzu czarnego
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka soli
- 500g ogórków kiszonych
- 100 g śmietanki do zup i sosów lub słodkiej śmietany
- posiekany koperek
- masło i olej do smażenia
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Mięso opłukać, włożyć do garnka i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Zagotować, a następnie zebrać szumowinę. Zmniejszyć ogień (tak, aby woda tylko lekko się gotowała), przykryć i gotować mięso ok. 1 godziny. Po tym czasie dodać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i gotować kolejne pół godziny.
Przygotować warzywa. Umyć, obrać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Odstawić na bok. Por przekroić wzdłuż i pokroić. Podsmażyć na łyżce masła lub oleju, aż por się zeszkli. Odstawić na bok.
Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z zalewy, podsmażyć na 2 łyżkach masła przez parę minut.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Po 1,5 godzinie z wywaru wyciągnąć mięso. Pozostawić do ostygnięcia.
Do wywaru dodać podsmażone warzywa i łyżkę soli. Pogotować przez ok. 5 minut i dodać ziemniaki. Gdy będą już prawie miękkie, dodać ogórki i gotować ok.10- 15 minut. Na końcu dodać por, zalewę z ogórków - ok. 1 szklanki. Zagotować.
Zupę zdjąć z palnika, dodać śmietanę, koperek. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.