Przepisy na cały tydzień

Pyszne i łatwe w przygotowaniu!

Omlet z rukolą
Omlet z rukolą123RF/PICSEL

Omlet z rukolą

1. Umyte i osuszone krewetki smaż ok. 2 minuty na maśle, aż się lekko zrumienią. Odstaw do wystudzenia. Na rozgrzanym oleju usmaż drobno posiekaną cebulę. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i usmaż w głębokim tłuszczu. Garść rukoli i szczypiorek posiekaj drobno. Rozbełtaj jajka i wlej je do krewetek, wystudzonych ziemniaków, cebuli, zieleniny. Przypraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. 

2. Na patelnię wlej olej, rozgrzej, wylej masę jajeczną. Smaż, aż dół się zetnie, a góra pozostanie lekko płynna. Przykryj talerzem, odwróć i zsuń z powrotem na patelnię. Smaż jeszcze minutę. Podawaj z sałatką z rukoli, pomidorków koktajlowych, parmezanu i oliwy.  

Jak zrobić omlet? Przepis na idealnego omletaInteria Kulinaria
Naleśniki po bolońsku
Naleśniki po bolońsku123RF/PICSEL

Naleśniki bolońskie

Sposób przygotowania

1. Składniki ciasta zmiksuj, usmaż naleśniki. Zrumień posiekaną cebulę. Dodaj mięso mielone, smaż 10 minut. Dodaj resztę składników, duś 10 minut. 

2. Naleśniki wypełnij farszem, zrumień. Podawaj z ketchupem i startym serem. 

Zmysłowe smaki: Jak zrobić naleśniki? Interia.tv
Danie z brukselką
Danie z brukselką123RF/PICSEL


Kopytka z brukselką

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki ugotuj, roztłucz, wystudź. Dodaj jajko, mąkę i zagnieć ciasto. Na stolnicy oprószonej mąką uformuj wałeczki i pokrój nożem na kopytka. Gotuj w osolonym wrzątku 4 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię. 

2. Brukselki obierz z wierzchnich liści i ugotuj w osolonym wrzątku. Do rondelka wlej mleko kokosowe, dodaj masło orzechowe, sok z limonki, sos sojowy, cukier, kumin, mieloną kolendrę i chilli. Cały czas mieszając, zagotuj. Wystudzone kopytka zrumień na rozgrzanym oleju. Podawaj z sosem i brukselką. 

Fasola z pomidorami
Fasola z pomidorami123RF/PICSEL

Fasola z pomidorami

Sposób przygotowania

1. Fasolę mocz przez noc w wodzie. Ugotuj. Pomidory zanurz na krótko we wrzątku, zalej zimną wodą, obierz ze skórki i posiekaj. Cebulę i marchewki obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż lekko na oleju. Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę i smaż chwilę. Wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory z sokiem. Podlej przecierem pomidorowym i bulionem. Duś 10 minut. 

2. Dodaj ugotowaną fasolę, masło, przypraw solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i papryką wędzoną. Dodaj koncentrat pomidorowy. Potrawę podawaj z natką pietruszki.

Prawdziwa fasolka po bretońsku - szybki przepisInteria Kulinaria
Cukinia faszerowana
Cukinia faszerowana123RF/PICSEL

Cukinia faszerowana

Sposób przygotowania

1. Z cukinii odetnij czubki. Wydrąż środki i posiekaj. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, papryki i marchewkę. Przypraw solą, pieprzem, słodką papryką w proszku i oregano. 

2. Ryż ugotuj na sypko. Wymieszaj z posiekanymi warzywami, dodaj masło, skrop oliwą. Wypełnij cukinie, przykryj i ułóż w naczyniu posmarowanym oliwą. Piecz 40 minut w temp. 180°C. Podawaj z jogurtem, wymieszanym z solą i czosnkiem.

Prosty przepis na faszerowaną cukinięInteria Kulinaria
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas