Przepisy na cały tydzień
Pyszne i łatwe w przygotowaniu!
Omlet z rukolą
1. Umyte i osuszone krewetki smaż ok. 2 minuty na maśle, aż się lekko zrumienią. Odstaw do wystudzenia. Na rozgrzanym oleju usmaż drobno posiekaną cebulę. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i usmaż w głębokim tłuszczu. Garść rukoli i szczypiorek posiekaj drobno. Rozbełtaj jajka i wlej je do krewetek, wystudzonych ziemniaków, cebuli, zieleniny. Przypraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
2. Na patelnię wlej olej, rozgrzej, wylej masę jajeczną. Smaż, aż dół się zetnie, a góra pozostanie lekko płynna. Przykryj talerzem, odwróć i zsuń z powrotem na patelnię. Smaż jeszcze minutę. Podawaj z sałatką z rukoli, pomidorków koktajlowych, parmezanu i oliwy.
Naleśniki bolońskie
Sposób przygotowania
1. Składniki ciasta zmiksuj, usmaż naleśniki. Zrumień posiekaną cebulę. Dodaj mięso mielone, smaż 10 minut. Dodaj resztę składników, duś 10 minut.
2. Naleśniki wypełnij farszem, zrumień. Podawaj z ketchupem i startym serem.
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki ugotuj, roztłucz, wystudź. Dodaj jajko, mąkę i zagnieć ciasto. Na stolnicy oprószonej mąką uformuj wałeczki i pokrój nożem na kopytka. Gotuj w osolonym wrzątku 4 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię.
2. Brukselki obierz z wierzchnich liści i ugotuj w osolonym wrzątku. Do rondelka wlej mleko kokosowe, dodaj masło orzechowe, sok z limonki, sos sojowy, cukier, kumin, mieloną kolendrę i chilli. Cały czas mieszając, zagotuj. Wystudzone kopytka zrumień na rozgrzanym oleju. Podawaj z sosem i brukselką.
Fasola z pomidorami
Sposób przygotowania
1. Fasolę mocz przez noc w wodzie. Ugotuj. Pomidory zanurz na krótko we wrzątku, zalej zimną wodą, obierz ze skórki i posiekaj. Cebulę i marchewki obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż lekko na oleju. Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę i smaż chwilę. Wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory z sokiem. Podlej przecierem pomidorowym i bulionem. Duś 10 minut.
2. Dodaj ugotowaną fasolę, masło, przypraw solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i papryką wędzoną. Dodaj koncentrat pomidorowy. Potrawę podawaj z natką pietruszki.
Cukinia faszerowana
Sposób przygotowania
1. Z cukinii odetnij czubki. Wydrąż środki i posiekaj. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, papryki i marchewkę. Przypraw solą, pieprzem, słodką papryką w proszku i oregano.
2. Ryż ugotuj na sypko. Wymieszaj z posiekanymi warzywami, dodaj masło, skrop oliwą. Wypełnij cukinie, przykryj i ułóż w naczyniu posmarowanym oliwą. Piecz 40 minut w temp. 180°C. Podawaj z jogurtem, wymieszanym z solą i czosnkiem.