Przepisy na cały tydzień

Pyszne i łatwe w przygotowaniu!

Omlet z rukolą
Omlet z rukolą123RF/PICSEL

Omlet z rukolą

Składniki

  • 1,5 łyżeczki masła klarowanego
  • 15 dag krewetek koktajlowych
  • olej
  • cebula
  • 5 ziemniaków
  • 2 garści rukoli
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • 5 jajek
  • czosnek granulowany
  • pomidorki koktajlowe
  • 5 dag parmezanu
  • łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
3 porcji

1. Umyte i osuszone krewetki smaż ok. 2 minuty na maśle, aż się lekko zrumienią. Odstaw do wystudzenia. Na rozgrzanym oleju usmaż drobno posiekaną cebulę. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i usmaż w głębokim tłuszczu. Garść rukoli i szczypiorek posiekaj drobno. Rozbełtaj jajka i wlej je do krewetek, wystudzonych ziemniaków, cebuli, zieleniny. Przypraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. 

2. Na patelnię wlej olej, rozgrzej, wylej masę jajeczną. Smaż, aż dół się zetnie, a góra pozostanie lekko płynna. Przykryj talerzem, odwróć i zsuń z powrotem na patelnię. Smaż jeszcze minutę. Podawaj z sałatką z rukoli, pomidorków koktajlowych, parmezanu i oliwy.  

Jak zrobić omlet? Przepis na idealnego omletaInteria Kulinaria
Naleśniki po bolońsku
Naleśniki po bolońsku123RF/PICSEL

Naleśniki bolońskie

Składniki

- ciasto naleśnikowe

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • sól
  • olej

- nadzienie

  • cebula
  • 40 dag mięsa mielonego
  • krojone pomidory
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • pieprz
  • sól
  • papryka w proszku
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka cukru
  • bazylia
  • ketchup
  • 10 dag sera żółtego
45 min
4 osób

Sposób przygotowania

1. Składniki ciasta zmiksuj, usmaż naleśniki. Zrumień posiekaną cebulę. Dodaj mięso mielone, smaż 10 minut. Dodaj resztę składników, duś 10 minut. 

2. Naleśniki wypełnij farszem, zrumień. Podawaj z ketchupem i startym serem. 

Zmysłowe smaki: Jak zrobić naleśniki? Interia.tv
Danie z brukselką
Danie z brukselką123RF/PICSEL

Kopytka z brukselką

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • sól
  • jajko
  • 3/4 szklanki mąki

- dodatki

  • 30 dag brukselek
  • szklanka mleka kokosowego
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • łyżka soku z limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka cukru
  • szczypta kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • olej
4 osób

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki ugotuj, roztłucz, wystudź. Dodaj jajko, mąkę i zagnieć ciasto. Na stolnicy oprószonej mąką uformuj wałeczki i pokrój nożem na kopytka. Gotuj w osolonym wrzątku 4 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię. 

2. Brukselki obierz z wierzchnich liści i ugotuj w osolonym wrzątku. Do rondelka wlej mleko kokosowe, dodaj masło orzechowe, sok z limonki, sos sojowy, cukier, kumin, mieloną kolendrę i chilli. Cały czas mieszając, zagotuj. Wystudzone kopytka zrumień na rozgrzanym oleju. Podawaj z sosem i brukselką. 

Fasola z pomidorami
Fasola z pomidorami123RF/PICSEL

Fasola z pomidorami

Składniki

  • 1,5 szklanki drobnej fasoli
  • 8 pomidorów
  • cebula
  • olej
  • marchewka
  • 1,5 papryki
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki bulionu
  • sól
  • łyżeczka masła
  • pieprz
  • majeranek
  • tymianek
  • papryka wędzona
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki
4 osób

Sposób przygotowania

1. Fasolę mocz przez noc w wodzie. Ugotuj. Pomidory zanurz na krótko we wrzątku, zalej zimną wodą, obierz ze skórki i posiekaj. Cebulę i marchewki obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż lekko na oleju. Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę i smaż chwilę. Wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory z sokiem. Podlej przecierem pomidorowym i bulionem. Duś 10 minut. 

2. Dodaj ugotowaną fasolę, masło, przypraw solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i papryką wędzoną. Dodaj koncentrat pomidorowy. Potrawę podawaj z natką pietruszki.

Prawdziwa fasolka po bretońsku - szybki przepisInteria Kulinaria
Cukinia faszerowana
Cukinia faszerowana123RF/PICSEL

Cukinia faszerowana

Składniki

  • 4 okrągłe cukinie
  • cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 zielonej
  • papryki
  • marchewka
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • oregano
  • szklanka ryżu
  • łyżeczka masła
  • oliwa
  • 20 dag jogurtu
  • ząbek czosnku
4 osób

Sposób przygotowania

1. Z cukinii odetnij czubki. Wydrąż środki i posiekaj. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, papryki i marchewkę. Przypraw solą, pieprzem, słodką papryką w proszku i oregano. 

2. Ryż ugotuj na sypko. Wymieszaj z posiekanymi warzywami, dodaj masło, skrop oliwą. Wypełnij cukinie, przykryj i ułóż w naczyniu posmarowanym oliwą. Piecz 40 minut w temp. 180°C. Podawaj z jogurtem, wymieszanym z solą i czosnkiem.

Prosty przepis na faszerowaną cukinięInteria Kulinaria
Dobry Tydzień
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?