Reklama

Reklama

Przepisy na napoje, które skutecznie gaszą pragnienie

Niedobór wody w organizmie jest sygnalizowany uczuciem pragnienia, które możemy w różnorodny sposób ugasić, czy to pijąc wodę mineralną, czy sporządzając na jej bazie różnorodne napoje.

Oto świetne przepisy na kilka z nich:

Reklama

Zielona herbata z imbirem

  • 4 łyżki zielonej herbaty
  • 1 litr gorącej wody (w temp 80o)
  • 10 dag cukru
  • 4 plasterki cytryny
  • 7,5 dag świeżego imbiru

Zalewamy herbatę gorącą wodą i parzymy ją przez 4 minuty, po czym wyjmujemy herbatę. Dodajemy cukier, cytrynę i imbir. Odstawiamy do lodówki na parę godzin, po czym podajemy z liśćmi świeżej mięty.

Koktajl z melona

Miksujemy miąższ z 1 melona z 12 kostkami lodu, sokiem z 2 limonek i 2 łyżkami miodu akacjowego. Mieszamy i przelewamy do szklanek

Koktajl morelowy

Miksujemy 6 moreli bez pestek, 5 dag cukru, 2 małe jogurty, parę kropli soku z limonki i 1/2 łyżeczki startej świeżo skórki z pomarańczy. Dodajemy 16 kostek lodu i dokładnie mieszamy.

Lemoniada imbirowa

  • 2 cytryny
  • 6 szklanek wody mineralnej
  • 5 łyżek cukru
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 1/4 łyżeczki posiekanego, świeżego imbiru lub sproszkowanego

Wyciskamy sok z 1 cytryny, drugą zaś kroimy w plasterki. Szklankę wody gotujemy z cukrem, skórką cytrynową i imbirem. Ostudzamy, łączymy z wyciśniętym sokiem i resztą zimnej wody. Do napoju wkładamy plasterki cytryny i wstawiamy do lodówki aby się schłodził.

Herbata

Herbata jest napojem dobrze gaszącym pragnienie, ale tylko wtedy gdy jest zrobiona ze słabego naparu. Sposobów parzenia herbaty jest wiele, w zależności od rodzaju. Inaczej przygotowujemy zielono, inaczej czerwona a jeszcze inaczej czarną. W każdym przypadku należy pamiętać o jednym - herbatę przygotowujemy tuż przed podaniem.

W upalne dni możemy pić ją na zimno, ale podobnież gorąca nadaje się lepiej aby ugasić pragnienie. Herbatę możemy wzbogacać różnymi dodatkami: sokami, miodem, mlekiem, cukrem, cytryną i wieloma innymi.

Czarodziejski sok

  • 50 dag dyni
  • 2 jabłka
  • 1.2 szklanki jagód lub porzeczek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • cukier

Dynie myjemy, obieramy, kroimy, usuwamy nasiona. Jabłka obieramy i kroimy na kawałki, jagody myjemy. Z owoców przygotowujemy sok (owoce miksujemy i wyciskamy), który rozcieńczamy 3 szklankami przegotowanej wody Dodajemy sok z cytryny i cukier do smaku.

Napoje owocowe

Napoje najlepiej jest robić ze świeżych, sezonowych owoców, które są najlepsze. 2 szklanki wody gotujemy z 15 dag cukru i ostudzamy. Owoce miksujemy i mieszamy z wodą. Całość łączymy z lodem. Zamiast cukru możemy użyć do osłodzenia miodu.

Kompoty

  • Przygotowujemy gęsty syrop z 1 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • skórki z 1 cytryny
  • 2 kawałków cynamonu
  • 8 goździków

Po rozpuszczeniu syropu gotujemy w nim owoce aż będą miękkie. Całość rozrzedzamy 2 lub 3 szklankami chłodnej wody.

Mrożona herbata na 6-8 porcji

  • 6 szklanek wody ologoceńskiej
  • łyżeczka zmielonych goździków
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 czubate łyżeczki czarnej herbaty

Gotujemy wodę z cukrem. Dodajemy sok z cytryny oraz przyprawy, wsypujemu herbatę. Gotujemy 3 min. Napój przecedzamy przez bardzo gęste sito i studzimy. Podajemy z kostaki lodu.

Coś więcej niż poncz na 8-10 porcji

  • 2 szklanki wody mineralnej, naturalnie gazowanej
  • szklanka soku pomarańczowego
  • szklanka soku ananasowego
  • szklanka soku z białych winogron

Soki mieszamy z wodą mineralną. Podajemy z kilka kostkami lodu. Ozdabiamy plastrem cytryny, świeżego ananasa.

Włoski napój lodowy

na 2 porcje:

  • 10 dag sorbetowych cytrynowych lodów
  • 3/5 szklanki mineralnej wody o smaku cytrynowym np. Multivita

Lody krótko miksujemy z wodą. Można dodać mały kieliszek (30ml) oziębionej czystej wódki.


Pomidorowa maślanka na 4 porcje

  • 2 szklanki maślanki
  • szklanka soku pomidorowego
  • łyżka posiekanego koperku lub szczypiorku
  • sól, cukier

Maślankę roztrzepujemy z sokiem i zieleniną. Przyprawiamy do smaku solą i cukrem. Schładzamy.

Coś tylko dla dorosłych:

Domowa sangria na 12 porcji

  • 40 dag owoców (maliny, truskawki, gruszki)
  • cytryna
  • szklanka soku soku pomarańczowego
  • szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • szklanka wody

Wino, sok i wodę wlewamy do wazy. Wkładamy umyte i pokrojone owoce oraz kostki lodu.

Janusz Świąder


ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Jak zrobić modne smoothie?

Jak zrobić dobry chłodnik?

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje