Przepisy na napoje, które skutecznie gaszą pragnienie
Niedobór wody w organizmie jest sygnalizowany uczuciem pragnienia, które możemy w różnorodny sposób ugasić, czy to pijąc wodę mineralną, czy sporządzając na jej bazie różnorodne napoje.
Oto świetne przepisy na kilka z nich:
Zielona herbata z imbirem
- 4 łyżki zielonej herbaty
- 1 litr gorącej wody (w temp 80o)
- 10 dag cukru
- 4 plasterki cytryny
- 7,5 dag świeżego imbiru
Zalewamy herbatę gorącą wodą i parzymy ją przez 4 minuty, po czym wyjmujemy herbatę. Dodajemy cukier, cytrynę i imbir. Odstawiamy do lodówki na parę godzin, po czym podajemy z liśćmi świeżej mięty.
Koktajl z melona
Miksujemy miąższ z 1 melona z 12 kostkami lodu, sokiem z 2 limonek i 2 łyżkami miodu akacjowego. Mieszamy i przelewamy do szklanek
Koktajl morelowy
Miksujemy 6 moreli bez pestek, 5 dag cukru, 2 małe jogurty, parę kropli soku z limonki i 1/2 łyżeczki startej świeżo skórki z pomarańczy. Dodajemy 16 kostek lodu i dokładnie mieszamy.
Lemoniada imbirowa
- 2 cytryny
- 6 szklanek wody mineralnej
- 5 łyżek cukru
- starta skórka z 1 cytryny
- 1/4 łyżeczki posiekanego, świeżego imbiru lub sproszkowanego
Wyciskamy sok z 1 cytryny, drugą zaś kroimy w plasterki. Szklankę wody gotujemy z cukrem, skórką cytrynową i imbirem. Ostudzamy, łączymy z wyciśniętym sokiem i resztą zimnej wody. Do napoju wkładamy plasterki cytryny i wstawiamy do lodówki aby się schłodził.
Herbata
Herbata jest napojem dobrze gaszącym pragnienie, ale tylko wtedy gdy jest zrobiona ze słabego naparu. Sposobów parzenia herbaty jest wiele, w zależności od rodzaju. Inaczej przygotowujemy zielono, inaczej czerwona a jeszcze inaczej czarną. W każdym przypadku należy pamiętać o jednym - herbatę przygotowujemy tuż przed podaniem.
W upalne dni możemy pić ją na zimno, ale podobnież gorąca nadaje się lepiej aby ugasić pragnienie. Herbatę możemy wzbogacać różnymi dodatkami: sokami, miodem, mlekiem, cukrem, cytryną i wieloma innymi.
Czarodziejski sok
- 50 dag dyni
- 2 jabłka
- 1.2 szklanki jagód lub porzeczek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- cukier
Dynie myjemy, obieramy, kroimy, usuwamy nasiona. Jabłka obieramy i kroimy na kawałki, jagody myjemy. Z owoców przygotowujemy sok (owoce miksujemy i wyciskamy), który rozcieńczamy 3 szklankami przegotowanej wody Dodajemy sok z cytryny i cukier do smaku.
Napoje owocowe
Napoje najlepiej jest robić ze świeżych, sezonowych owoców, które są najlepsze. 2 szklanki wody gotujemy z 15 dag cukru i ostudzamy. Owoce miksujemy i mieszamy z wodą. Całość łączymy z lodem. Zamiast cukru możemy użyć do osłodzenia miodu.
Kompoty
- Przygotowujemy gęsty syrop z 1 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- skórki z 1 cytryny
- 2 kawałków cynamonu
- 8 goździków
Po rozpuszczeniu syropu gotujemy w nim owoce aż będą miękkie. Całość rozrzedzamy 2 lub 3 szklankami chłodnej wody.
Mrożona herbata na 6-8 porcji
- 6 szklanek wody ologoceńskiej
- łyżeczka zmielonych goździków
- łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżeczki soku z cytryny
- 3 czubate łyżeczki czarnej herbaty
Gotujemy wodę z cukrem. Dodajemy sok z cytryny oraz przyprawy, wsypujemu herbatę. Gotujemy 3 min. Napój przecedzamy przez bardzo gęste sito i studzimy. Podajemy z kostaki lodu.
Coś więcej niż poncz na 8-10 porcji
- 2 szklanki wody mineralnej, naturalnie gazowanej
- szklanka soku pomarańczowego
- szklanka soku ananasowego
- szklanka soku z białych winogron
Soki mieszamy z wodą mineralną. Podajemy z kilka kostkami lodu. Ozdabiamy plastrem cytryny, świeżego ananasa.
Włoski napój lodowy
na 2 porcje:
- 10 dag sorbetowych cytrynowych lodów
- 3/5 szklanki mineralnej wody o smaku cytrynowym np. Multivita
Lody krótko miksujemy z wodą. Można dodać mały kieliszek (30ml) oziębionej czystej wódki.
Pomidorowa maślanka na 4 porcje
- 2 szklanki maślanki
- szklanka soku pomidorowego
- łyżka posiekanego koperku lub szczypiorku
- sól, cukier
Maślankę roztrzepujemy z sokiem i zieleniną. Przyprawiamy do smaku solą i cukrem. Schładzamy.
Coś tylko dla dorosłych:
Domowa sangria na 12 porcji
- 40 dag owoców (maliny, truskawki, gruszki)
- cytryna
- szklanka soku soku pomarańczowego
- szklanka wytrawnego czerwonego wina
- szklanka wody
Wino, sok i wodę wlewamy do wazy. Wkładamy umyte i pokrojone owoce oraz kostki lodu.
Janusz Świąder
ZOBACZ RÓWNIEŻ: