Reklama

Reklama

Przepisy na śniadanie, obiad i kolację

Różnorodnie i kolorowo!

Rolki z bakłażana

Składniki

  • 2 duże bakłażany
  • sól
  • oliwa
  • 4 pomidory
  • 30 dag koziego serka
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • 2 łyżki majonezu
  • gałązki natki pietruszki

Sposób przygotowania

1. Bakłażany umyj, osusz, pokrój wzdłuż w cienkie plastry i posól. Na patelnię wlej oliwę i smaż plastry bakłażana. Osącz na ręczniku papierowym. Z pomidorów odetnij czubki, wydrąż i ponacinaj brzegi w trójkąty. 

2. Wymieszaj serek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i pieprz. Wypełnij nim pomidory i zwinięte plastry bakłażana. Podawaj z majonezem i posiekaną natką pietruszki. 

Mus z wątróbki

Czas przyrządzenia: około godziny
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 4 łyżki żurawiny suszonej
  • 6 łyżeczek konfitury żurawinowej
  • 50 dag wątróbki drobiowej
  • olej
  • cebula
  • 12 dag masła
  • 80 ml brandy
  • 10 łyżek śmietany 30 proc.
  • sól
  • pieprz
  • mielone ziele angielskie
  • szczypta tymianku
  • listki bazylii

1. Żurawinę zalej wodą i odstaw. Wątróbki opłucz zimną wodą. Osusz, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Na oleju zrumień pokrojoną cebulę. Dodaj masło, a następnie wątróbki. Smaż około minuty z każdej strony, mieszając od czasu do czasu. 

2. Wlej na patelnię brandy, chwilę gotuj. Całość przełóż do blendera, dodaj śmietanę i odciśniętą żurawinę. Przypraw solą, pieprzem, mielonym zielem angielskim i tymiankiem. 

3. Zmiksuj na mus. Dodatkowo możesz przetrzeć przez sito. Podawaj na ciepło zapiekaną w kokilkach lub na zimno z żurawiną i listkami bazylii.

Reklama


Gulasz grzybowy

Składniki

  • 70 dag mięsa z szynki wieprzowej
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki mąki
  • olej
  • 1,5 szklanki wody lub bulionu
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 dag masła
  • 2 cebule
  • 30 dag grzybów leśnych
  • 1/2 szklanki wina białego
  • duże kwaśne jabłko
  • łyżka świeżego tymianku

1. Mięso umyj, pokrój w kostkę. Natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pozostaw na kilka godzin. Obtocz w mące i zrumień na rozgrzanym oleju. Zalej wodą lub bulionem, dodaj listek laurowy i ziele angielskie. Duś pod przykryciem 20 minut. 

2. Zrumień na maśle posiekaną cebulę. Dodaj umyte i pokrojone grzyby. Wlej wino. Duś pod przykryciem. Gdy sos odparuje, dodaj pokrojone jabłko. Sos grzybowy wlej do mięsa, przypraw solą, pieprzem i duś przez godzinę. Podawaj z tymiankiem.


Plastry wołowe

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 80 dag wołowiny
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • 2 szklanki wody lub bulionu
  • 2 cebule
  • 1/3 szklanki czerwonego wina
  • 3 łyżki musztardy
  • 4 łyżki śmietany 18 proc.
  • biały pieprz
  • 3 marchewki
  • 20 dag groszku

1. Mięso umyj, osusz i oczyść. Obwiąż nitką. Natrzyj przeciśniętym przez prasę czosnkiem, octem i oliwą. Schładzaj całą noc. Zrumień z każdej strony, posyp solą i pieprzem, przełóż do naczynia żaroodpornego. 

2. Podlej wodą i piecz 2,5 godziny w temp. 120°C, przekręcając mięso od czasu do czasu. Zrumień posiekane cebule, dodaj wino, musztardę i śmietanę. Przypraw solą i białym pieprzem, zagotuj, zmiksuj. Pieczeń podawaj pokrojoną w plastry, z sosem i ugotowaną marchewką z groszkiem.


Dynia faszerowana

Składniki

  • 40 dag piersi kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • przyprawa do gyrosa
  • olej
  • 2 małe dynie
  • 2 łyżki oliwy
  • 10 dag sera feta
  • 15 dag sera żółtego
  • łyżka posiekanej pietruszki

Sposób przygotowania

1. Kurczaka umyj i pokrój w kostkę. Obtocz w soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryce w proszku i w przyprawie do gyrosa. Zrumień na rozgrzanym oleju.

2. Dynie przekrój na pół, wytnij ogonki i wydrąż pestki. Ułóż kurczaka, posyp pokruszonym serem feta, startym na tarce serem żółtym i natką. Wstaw do żaroodpornego naczynia posmarowanego oliwą. Piecz 45 minut w temp. 180°C. 

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje