Przepisy na śniadanie, obiad i kolację

Różnorodnie i kolorowo!

Roladki z bakłażana
Roladki z bakłażana123RF/PICSEL

Rolki z bakłażana

Sposób przygotowania

1. Bakłażany umyj, osusz, pokrój wzdłuż w cienkie plastry i posól. Na patelnię wlej oliwę i smaż plastry bakłażana. Osącz na ręczniku papierowym. Z pomidorów odetnij czubki, wydrąż i ponacinaj brzegi w trójkąty. 

2. Wymieszaj serek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i pieprz. Wypełnij nim pomidory i zwinięte plastry bakłażana. Podawaj z majonezem i posiekaną natką pietruszki. 

Przepis na roladki z grillowanego bakłażanaInteria Kulinaria
Pasztet z żurawiną
Pasztet z żurawiną123RF/PICSEL

Mus z wątróbki

1. Żurawinę zalej wodą i odstaw. Wątróbki opłucz zimną wodą. Osusz, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Na oleju zrumień pokrojoną cebulę. Dodaj masło, a następnie wątróbki. Smaż około minuty z każdej strony, mieszając od czasu do czasu. 

2. Wlej na patelnię brandy, chwilę gotuj. Całość przełóż do blendera, dodaj śmietanę i odciśniętą żurawinę. Przypraw solą, pieprzem, mielonym zielem angielskim i tymiankiem. 

3. Zmiksuj na mus. Dodatkowo możesz przetrzeć przez sito. Podawaj na ciepło zapiekaną w kokilkach lub na zimno z żurawiną i listkami bazylii.

Gulasz grzybowy
Gulasz grzybowy123RF/PICSEL

Gulasz grzybowy

1. Mięso umyj, pokrój w kostkę. Natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pozostaw na kilka godzin. Obtocz w mące i zrumień na rozgrzanym oleju. Zalej wodą lub bulionem, dodaj listek laurowy i ziele angielskie. Duś pod przykryciem 20 minut. 

2. Zrumień na maśle posiekaną cebulę. Dodaj umyte i pokrojone grzyby. Wlej wino. Duś pod przykryciem. Gdy sos odparuje, dodaj pokrojone jabłko. Sos grzybowy wlej do mięsa, przypraw solą, pieprzem i duś przez godzinę. Podawaj z tymiankiem.

Wołowina
Wołowina123RF/PICSEL

Plastry wołowe

1. Mięso umyj, osusz i oczyść. Obwiąż nitką. Natrzyj przeciśniętym przez prasę czosnkiem, octem i oliwą. Schładzaj całą noc. Zrumień z każdej strony, posyp solą i pieprzem, przełóż do naczynia żaroodpornego. 

2. Podlej wodą i piecz 2,5 godziny w temp. 120°C, przekręcając mięso od czasu do czasu. Zrumień posiekane cebule, dodaj wino, musztardę i śmietanę. Przypraw solą i białym pieprzem, zagotuj, zmiksuj. Pieczeń podawaj pokrojoną w plastry, z sosem i ugotowaną marchewką z groszkiem.

Przyrządzanie steków z antrykotu wołowegoInteria Kulinaria
Nadziewana dynia
Nadziewana dynia123RF/PICSEL

Dynia faszerowana

Sposób przygotowania

1. Kurczaka umyj i pokrój w kostkę. Obtocz w soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryce w proszku i w przyprawie do gyrosa. Zrumień na rozgrzanym oleju.

2. Dynie przekrój na pół, wytnij ogonki i wydrąż pestki. Ułóż kurczaka, posyp pokruszonym serem feta, startym na tarce serem żółtym i natką. Wstaw do żaroodpornego naczynia posmarowanego oliwą. Piecz 45 minut w temp. 180°C. 

Przepis na faszerowaną paprykęInteria Kulinaria
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas