Przepisy na śniadanie, obiad i kolację
Różnorodnie i kolorowo!
Rolki z bakłażana
Sposób przygotowania
1. Bakłażany umyj, osusz, pokrój wzdłuż w cienkie plastry i posól. Na patelnię wlej oliwę i smaż plastry bakłażana. Osącz na ręczniku papierowym. Z pomidorów odetnij czubki, wydrąż i ponacinaj brzegi w trójkąty.
2. Wymieszaj serek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i pieprz. Wypełnij nim pomidory i zwinięte plastry bakłażana. Podawaj z majonezem i posiekaną natką pietruszki.
Mus z wątróbki
1. Żurawinę zalej wodą i odstaw. Wątróbki opłucz zimną wodą. Osusz, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Na oleju zrumień pokrojoną cebulę. Dodaj masło, a następnie wątróbki. Smaż około minuty z każdej strony, mieszając od czasu do czasu.
2. Wlej na patelnię brandy, chwilę gotuj. Całość przełóż do blendera, dodaj śmietanę i odciśniętą żurawinę. Przypraw solą, pieprzem, mielonym zielem angielskim i tymiankiem.
3. Zmiksuj na mus. Dodatkowo możesz przetrzeć przez sito. Podawaj na ciepło zapiekaną w kokilkach lub na zimno z żurawiną i listkami bazylii.
Gulasz grzybowy
1. Mięso umyj, pokrój w kostkę. Natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pozostaw na kilka godzin. Obtocz w mące i zrumień na rozgrzanym oleju. Zalej wodą lub bulionem, dodaj listek laurowy i ziele angielskie. Duś pod przykryciem 20 minut.
2. Zrumień na maśle posiekaną cebulę. Dodaj umyte i pokrojone grzyby. Wlej wino. Duś pod przykryciem. Gdy sos odparuje, dodaj pokrojone jabłko. Sos grzybowy wlej do mięsa, przypraw solą, pieprzem i duś przez godzinę. Podawaj z tymiankiem.
Plastry wołowe
1. Mięso umyj, osusz i oczyść. Obwiąż nitką. Natrzyj przeciśniętym przez prasę czosnkiem, octem i oliwą. Schładzaj całą noc. Zrumień z każdej strony, posyp solą i pieprzem, przełóż do naczynia żaroodpornego.
2. Podlej wodą i piecz 2,5 godziny w temp. 120°C, przekręcając mięso od czasu do czasu. Zrumień posiekane cebule, dodaj wino, musztardę i śmietanę. Przypraw solą i białym pieprzem, zagotuj, zmiksuj. Pieczeń podawaj pokrojoną w plastry, z sosem i ugotowaną marchewką z groszkiem.
Dynia faszerowana
Sposób przygotowania
1. Kurczaka umyj i pokrój w kostkę. Obtocz w soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryce w proszku i w przyprawie do gyrosa. Zrumień na rozgrzanym oleju.
2. Dynie przekrój na pół, wytnij ogonki i wydrąż pestki. Ułóż kurczaka, posyp pokruszonym serem feta, startym na tarce serem żółtym i natką. Wstaw do żaroodpornego naczynia posmarowanego oliwą. Piecz 45 minut w temp. 180°C.