Przepisy na śniadanie, obiad i kolację
Różnorodnie i kolorowo!

Rolki z bakłażana
Składniki
- 2 duże bakłażany
- sól
- oliwa
- 4 pomidory
- 30 dag koziego serka
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- pieprz
- 2 łyżki majonezu
- gałązki natki pietruszki
Sposób przygotowania
1. Bakłażany umyj, osusz, pokrój wzdłuż w cienkie plastry i posól. Na patelnię wlej oliwę i smaż plastry bakłażana. Osącz na ręczniku papierowym. Z pomidorów odetnij czubki, wydrąż i ponacinaj brzegi w trójkąty. 2. Wymieszaj serek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i pieprz. Wypełnij nim pomidory i zwinięte plastry bakłażana. Podawaj z majonezem i posiekaną natką pietruszki.

Mus z wątróbki
Składniki
- 4 łyżki żurawiny suszonej
- 6 łyżeczek konfitury żurawinowej
- 50 dag wątróbki drobiowej
- olej
- cebula
- 12 dag masła
- 80 ml brandy
- 10 łyżek śmietany 30 proc.
- sól
- pieprz
- mielone ziele angielskie
- szczypta tymianku
- listki bazylii
1. Żurawinę zalej wodą i odstaw. Wątróbki opłucz zimną wodą. Osusz, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Na oleju zrumień pokrojoną cebulę. Dodaj masło, a następnie wątróbki. Smaż około minuty z każdej strony, mieszając od czasu do czasu. 2. Wlej na patelnię brandy, chwilę gotuj. Całość przełóż do blendera, dodaj śmietanę i odciśniętą żurawinę. Przypraw solą, pieprzem, mielonym zielem angielskim i tymiankiem. 3. Zmiksuj na mus. Dodatkowo możesz przetrzeć przez sito. Podawaj na ciepło zapiekaną w kokilkach lub na zimno z żurawiną i listkami bazylii.

Gulasz grzybowy
Składniki
- 70 dag mięsa z szynki wieprzowej
- sól
- pieprz
- tymianek
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki mąki
- olej
- 1,5 szklanki wody lub bulionu
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 4 dag masła
- 2 cebule
- 30 dag grzybów leśnych
- 1/2 szklanki wina białego
- duże kwaśne jabłko
- łyżka świeżego tymianku
1. Mięso umyj, pokrój w kostkę. Natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pozostaw na kilka godzin. Obtocz w mące i zrumień na rozgrzanym oleju. Zalej wodą lub bulionem, dodaj listek laurowy i ziele angielskie. Duś pod przykryciem 20 minut. 2. Zrumień na maśle posiekaną cebulę. Dodaj umyte i pokrojone grzyby. Wlej wino. Duś pod przykryciem. Gdy sos odparuje, dodaj pokrojone jabłko. Sos grzybowy wlej do mięsa, przypraw solą, pieprzem i duś przez godzinę. Podawaj z tymiankiem.

Plastry wołowe
Składniki
- 80 dag wołowiny
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy
- olej
- sól
- pieprz
- 2 szklanki wody lub bulionu
- 2 cebule
- 1/3 szklanki czerwonego wina
- 3 łyżki musztardy
- 4 łyżki śmietany 18 proc.
- biały pieprz
- 3 marchewki
- 20 dag groszku
1. Mięso umyj, osusz i oczyść. Obwiąż nitką. Natrzyj przeciśniętym przez prasę czosnkiem, octem i oliwą. Schładzaj całą noc. Zrumień z każdej strony, posyp solą i pieprzem, przełóż do naczynia żaroodpornego. 2. Podlej wodą i piecz 2,5 godziny w temp. 120°C, przekręcając mięso od czasu do czasu. Zrumień posiekane cebule, dodaj wino, musztardę i śmietanę. Przypraw solą i białym pieprzem, zagotuj, zmiksuj. Pieczeń podawaj pokrojoną w plastry, z sosem i ugotowaną marchewką z groszkiem.

Dynia faszerowana
Składniki
- 40 dag piersi kurczaka
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
- przyprawa do gyrosa
- olej
- 2 małe dynie
- 2 łyżki oliwy
- 10 dag sera feta
- 15 dag sera żółtego
- łyżka posiekanej pietruszki
Sposób przygotowania
1. Kurczaka umyj i pokrój w kostkę. Obtocz w soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryce w proszku i w przyprawie do gyrosa. Zrumień na rozgrzanym oleju.2. Dynie przekrój na pół, wytnij ogonki i wydrąż pestki. Ułóż kurczaka, posyp pokruszonym serem feta, startym na tarce serem żółtym i natką. Wstaw do żaroodpornego naczynia posmarowanego oliwą. Piecz 45 minut w temp. 180°C.