Przepisy na tłusty czwartek

W tym dniu nie liczymy kalorii!

fot. Marek Ulatowski
fot. Marek UlatowskiMWMedia

Składniki: 2,5 - 3 szklanek mąki; 200 ml mleka; 12 żółtek; 10 dag masła; 3 łyżki cukru; 3 łyżki oleju; 1 łyżka drożdży; 1 cukier waniliowy; 1 l oleju do smażenia; cukier puder do posypania.

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy pół szklanki mąki, żółtka, roztopione masło, cukier oraz cukier waniliowy. Mieszamy dokładnie i wyrabiamy do momentu aż w cieście będą pęcherzyki powietrza. Odstawiamy na 15 - 20 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy już urośnie, dodajemy tyle mąki, aby przestało kleić się do rąk, ale było miękkie. Wkładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i znów odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 20 minutach, gdy już urośnie, wałkujemy je na grubość ok. 5 mm, szklanką wycinamy plastry. Na ich środek łyżeczką nakładamy nadzienie (różę albo marmoladę) i zagniatamy. Starannie pędzlem omiatamy z mąki.

Do garnka wlewamy olej, podgrzewamy go, ale nie do zbyt dużej temperatury. Jeśli tłuszcz będzie zbyt gorący, pączki nie dosmażą się w środku, wtedy najlepiej na chwilę zdjąć je z ognia. Obracamy je na drugą stronę. Każda porcja powinna być smażona około 12 do 15 minut. W czasie smażenia należy je obracać. Po wyjęciu z garnka odsączyć na bibule.

Faworki (chrust)

Składniki: 35 dag mąki; łyżka masła; 3 żółtka; jajko; 7 łyżek śmietany; łyżka spirytusu, 2 łyżki wódki albo łyżka octu; smalec lub olej; cukier puder.

Z mąki, masła, jajek, śmietany i spirytusu zagnieść miękkie, gładkie ciasto. Alkoholu albo octu dodaje się, żeby ciasto nie chłonęło zanadto tłuszczu podczas smażenia. Rozwałkować je i kroić na długie prostokąty. Każdy z nich symetrycznie przekroić wzdłuż pośrodku. Jeden koniec przełożyć przez powstałą dziurkę. Podgrzać tłuszcz, tylko do temperatury, która pozwoli na zezłocenie się faworków, a nie przypalenie. Wrzucać porcjami na powierzchnię oleju. Odsączyć na bibule, jak wystygną posypać cukrem pudrem.

Prażoki

Składniki: szklanka mąki; szklanka osolonej wody; słonina.

Szklankę mąki prażymy na suchej, rozgrzanej patelni aż do momentu, kiedy będzie złocista. Dolewamy szklankę wrzącej wody z solą. Mieszamy dokładnie aż pozbędziemy się grudek i powstanie jednolite ciasto. Podgrzewamy około 30 minut na płytce pod przykryciem. W międzyczasie kroimy drobno słoninę i smażymy ją na patelni. Okraszamy nią później prażoki.

Kobieta INTERIA.PL on Facebook

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas