Przepisy na wiosenne sałatki, które przygotujesz w 15 minut

W zależności od pogody często zmieniamy nasze nawyki żywieniowe. W zimę zazwyczaj serwujemy sobie tłuste, mięsne potrawy i rozgrzewające napoje. Wiosną przechodzimy natomiast na sałatki warzywne, owoce i orzeźwiające trunki. Każda pora roku jest bowiem bogata w produkty sezonowe i to zgodnie z nimi i potrzebami naszego organizmu układamy menu. Jeśli nie masz jeszcze pomysłu jak zmienić swój jadłospis sprawdź nasze propozycje na wiosenne sałatki.

Sałatka z granatem i serem pleśniowym

Składniki

  • 1 opakowanie roszponka
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g ulubionego sera pleśniowego
  • 1 granat
  • 1 gruszka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania

Rukolę umyj i pozostaw do wyschnięcia. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Ser pleśniowy i pokrój w kostkę a gruszkę w małe plasterki. Całość przełóż na talerz i posyp ziarnami granatu. Oliwę, ocet i miód wymieszaj ze sobą. Tak przygotowanym dressingiem polej sałatkę. Podawaj z lekkim białym winem. 

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje