Przepisy na wiosenne sałatki, które przygotujesz w 15 minut

W zależności od pogody często zmieniamy nasze nawyki żywieniowe. W zimę zazwyczaj serwujemy sobie tłuste, mięsne potrawy i rozgrzewające napoje. Wiosną przechodzimy natomiast na sałatki warzywne, owoce i orzeźwiające trunki. Każda pora roku jest bowiem bogata w produkty sezonowe i to zgodnie z nimi i potrzebami naszego organizmu układamy menu. Jeśli nie masz jeszcze pomysłu jak zmienić swój jadłospis sprawdź nasze propozycje na wiosenne sałatki.

Sałatka z granatem
Sałatka z granatemmateriały prasowe

Sałatka z granatem i serem pleśniowym

Sposób przygotowania

Rukolę umyj i pozostaw do wyschnięcia. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Ser pleśniowy i pokrój w kostkę a gruszkę w małe plasterki. Całość przełóż na talerz i posyp ziarnami granatu. Oliwę, ocet i miód wymieszaj ze sobą. Tak przygotowanym dressingiem polej sałatkę. Podawaj z lekkim białym winem.

Jak obrać granat?Interia Kulinaria
Sałatka z krewetkami
Sałatka z krewetkamimateriały prasowe

Sałatka z krewetkami

Sposób przygotowania

Miąższ z awokado pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Posiekaj koperek, seler naciowy oraz czosnek. Przełóż przygotowane składniki do jednej miski i wymieszaj z ugotowanymi krewetkami. Dodaj majonez (lub jogurt) oraz pieprz i sól do smaku. Podawaj w łupinach awokado z lampką Marani Telavuri.

Przepis na sałatkę szopską z fetąInteria Kulinaria
Sałatka grecka
Sałatka greckamateriały prasowe

Sałatka grecka

Sposób przygotowania

Obierz ogórka a następnie pokrój w kostkę wraz z papryką, pomidorami i serem fetą. Cebulę pokrój w półksiężyce. Składniki przełóż do miski. Dodaj oliwki, posyp oregano, polej oliwą a następnie wymieszaj. Gotowe!

Sałatka capreseInteria Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas