Przepisy na wiosenne sałatki, które przygotujesz w 15 minut
W zależności od pogody często zmieniamy nasze nawyki żywieniowe. W zimę zazwyczaj serwujemy sobie tłuste, mięsne potrawy i rozgrzewające napoje. Wiosną przechodzimy natomiast na sałatki warzywne, owoce i orzeźwiające trunki. Każda pora roku jest bowiem bogata w produkty sezonowe i to zgodnie z nimi i potrzebami naszego organizmu układamy menu. Jeśli nie masz jeszcze pomysłu jak zmienić swój jadłospis sprawdź nasze propozycje na wiosenne sałatki.

Sałatka z granatem i serem pleśniowym
Składniki
- 1 opakowanie roszponka
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 200 g ulubionego sera pleśniowego
- 1 granat
- 1 gruszka
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania
Rukolę umyj i pozostaw do wyschnięcia. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Ser pleśniowy i pokrój w kostkę a gruszkę w małe plasterki. Całość przełóż na talerz i posyp ziarnami granatu. Oliwę, ocet i miód wymieszaj ze sobą. Tak przygotowanym dressingiem polej sałatkę. Podawaj z lekkim białym winem.

Sałatka z krewetkami
Składniki
- 250 g małych krewetek
- 4 awokado
- 1 seler naciowy
- 2 ząbki czosnku
- 2,5 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 3 łyżeczki koperku
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania
Miąższ z awokado pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Posiekaj koperek, seler naciowy oraz czosnek. Przełóż przygotowane składniki do jednej miski i wymieszaj z ugotowanymi krewetkami. Dodaj majonez (lub jogurt) oraz pieprz i sól do smaku. Podawaj w łupinach awokado z lampką Marani Telavuri.

Sałatka grecka
Składniki
- 1 opakowanie sera feta
- 2 średnie pomidory
- 1 zielona papryka
- 1 świeży ogórek
- 1 cebula
- 1 czarne oliwki
- ½ łyżeczki oregano
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Obierz ogórka a następnie pokrój w kostkę wraz z papryką, pomidorami i serem fetą. Cebulę pokrój w półksiężyce. Składniki przełóż do miski. Dodaj oliwki, posyp oregano, polej oliwą a następnie wymieszaj. Gotowe!