Przepyszna sałatka z pieczoną dynią. Przepis Ewy Wachowicz do wykorzystania od razu
Stragany uginają się jeszcze pod ciężarem pysznych dyń. Warto wykorzystać ten sezon i zajadać się dynią przy każdej okazji. Co powiecie na przykład na sałatkę z pieczoną dynią? Jest ona smaczna i sycąca.
Przygotowanie:
- Dynię pokroić na kawałki, wyciąć gniazda nasienne (nie trzeba obierać ze skórki, bo jest jadalna).
- Jeżeli będzie to inny gatunek dyni, po upieczeniu należy pozbawić ją skórki.
- Posmarować olejem, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i na 40-45 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
- Kaszę zalać 300 ml wody, przyprawić sosem sojowym, dodać olej sezamowy, wymieszać, przykryć i ugotować.
- Do szklanki wycisnąć sok z cytryny, dodać sos sojowy, olej arachidowy i syrop klonowy.
- Wymieszać i odstawić.
- Upieczoną dynię wystudzić i pokroić w kostkę.
- Dorzucić do ugotowanej i wystudzonej kaszy. Dodać pokrojone w kostkę awokado (skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało).
- Wsypać ziarna słonecznika i pestki dyni. Przyprawić papryką. Dorzucić zioła. Wlać sos i bardzo delikatnie wymieszać.
Zobacz również: Rarytas z babcinej spiżarni. Przepis na marynowaną cebulę