Przepyszna sałatka z pieczoną dynią. Przepis Ewy Wachowicz do wykorzystania od razu

Stragany uginają się jeszcze pod ciężarem pysznych dyń. Warto wykorzystać ten sezon i zajadać się dynią przy każdej okazji. Co powiecie na przykład na sałatkę z pieczoną dynią? Jest ona smaczna i sycąca.

Sałatka z dynią i awokado - przepis Ewy Wachowicz
Sałatka z dynią i awokado - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera

Przygotowanie:

  1. Dynię pokroić na kawałki, wyciąć gniazda nasienne (nie trzeba obierać ze skórki, bo jest jadalna). 
  2. Jeżeli będzie to inny gatunek dyni, po upieczeniu należy pozbawić ją skórki. 
  3. Posmarować olejem, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i na 40-45 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
  4. Kaszę zalać 300 ml wody, przyprawić sosem sojowym, dodać olej sezamowy, wymieszać, przykryć i ugotować.
  5. Do szklanki wycisnąć sok z cytryny, dodać sos sojowy, olej arachidowy i syrop klonowy. 
  6. Wymieszać i odstawić. 
  7. Upieczoną dynię wystudzić i pokroić w kostkę. 
  8. Dorzucić do ugotowanej i wystudzonej kaszy. Dodać pokrojone w kostkę awokado (skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało). 
  9. Wsypać ziarna słonecznika i pestki dyni. Przyprawić papryką. Dorzucić zioła. Wlać sos i bardzo delikatnie wymieszać.
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas