Przepyszna sałatka z pieczoną dynią. Przepis Ewy Wachowicz do wykorzystania od razu

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Sałatka z dynią i awokado - przepis Ewy Wachowicz
Sałatka z dynią i awokado - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera

Składniki

  • ½ średniej wielkości dyni Hokkaido
  • 150 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 łyżeczki sosu sojowego tamari
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 dojrzałe awokado
  • garść prażonych ziaren słonecznika
  • garść prażonych pestek dyni
  • ½ łyżeczki - słodkiej wędzonej papryki
  • szczypta papryki ostrej
  • garść kolendry
  • garść natki pietruszki
  • garść mięty

Dressing

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego tamari
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  1. Dynię pokroić na kawałki, wyciąć gniazda nasienne (nie trzeba obierać ze skórki, bo jest jadalna). 
  2. Jeżeli będzie to inny gatunek dyni, po upieczeniu należy pozbawić ją skórki. 
  3. Posmarować olejem, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i na 40-45 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
  4. Kaszę zalać 300 ml wody, przyprawić sosem sojowym, dodać olej sezamowy, wymieszać, przykryć i ugotować.
  5. Do szklanki wycisnąć sok z cytryny, dodać sos sojowy, olej arachidowy i syrop klonowy. 
  6. Wymieszać i odstawić. 
  7. Upieczoną dynię wystudzić i pokroić w kostkę. 
  8. Dorzucić do ugotowanej i wystudzonej kaszy. Dodać pokrojone w kostkę awokado (skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało). 
  9. Wsypać ziarna słonecznika i pestki dyni. Przyprawić papryką. Dorzucić zioła. Wlać sos i bardzo delikatnie wymieszać.