Przetwory dla początkujących – jak zacząć zaprawiać słoiki?

article cover
materiały promocyjne

Pasteryzacja przetworów — co to takiego?

Przetwory owocowe i warzywne — rodzaje

  • Dżem — to przetwór owocowy przyrządzany z całych owoców (przykładem są przetwory z aronii) lub z ich części (do kategorii tej zaliczają się między innymi przetwory z pigwy). Tym, co charakteryzuje dżem, jest wysoka ilość cukru wykorzystywana do jego przyrządzenia. Aby dany produkt mógł być określany tym mianem, musi zawierać co najmniej 35% owoców.
  • Powidła — cechą charakterystyczną tego typu przetworów jest wysoka zawartość owoców. Bardzo często stanowią one jedyny składnik powideł. Co ważne, ilość owoców użytych do ich przyrządzenia jest przeważnie znacznie większa niż objętość uzyskanych przetworów. W naszym kraju największą popularnością cieszą się śliwkowe przetwory w słoikach. W sklepach można spotkać także przetwory z jabłek czy przetwory z gruszek.
  • Konfitury — takie przetwory domowe przygotowuje się na bazie syropu cukrowego, w którym umieszcza się całe owoce lub ich duże kawałki, a następnie powoli gotuje w taki sposób, by nim nasiąkły. Prawidłowo przyrządzona konfitura to taka, gdzie płynna część została odparowana lub wchłonięta przez bazowy składnik.
  • Miazgi — rozdrobnione warzywa z nieusuniętymi częściami jadalnymi, które utrwala się termicznie lub chemicznie.
  • Przeciery — przetarte przez sito miazgi pozbawione niestrawnych części, takich jak skórki, nasiona czy gniazda nasienne.
  • Koncentraty — produkty otrzymane z przecieru na skutek odparowania części wody do określonej zawartości suchej substancji. Najpopularniejsze przetwory dla początkujących tego typu to koncentraty pomidorowe.
  • Marmolada — domowe przetwory o najgęstszej konsystencji, które cechują się dużą zawartością cukru. Marmolady najczęściej przygotowuje się z przecierów owocowych wykazujących właściwości żelujące, takich, jak chociażby jabłka zawierające pektyny.

Naczynia wykorzystywane do pasteryzacji przetworów

  • słoiki z zakrętkami typu twist-off
  • słoiki z gumkami typu weck
  • szklane butelki.
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?