Przetwory dla początkujących – jak zacząć zaprawiać słoiki?

Domowej roboty przetwory to zdrowa, smaczna, niedroga alternatywa dla gotowych produktów dostępnych na sklepowych półkach. Samodzielnie je przygotowując, mamy pewność, że są one pozbawione konserwantów, słodzików, barwników oraz substancji zagęszczających. Aby przetwory z warzyw i owoców na długi czas zachowały swoją świeżość, należy je w odpowiedni sposób zapasteryzować. Jak to zrobić? Podpowiadamy!

materiały promocyjne partnera

Pasteryzacja przetworów — co to takiego?

Dlaczego domowej roboty przetwory naturalne należy pasteryzować? Zabieg ten ma na celu chronić je przed zbyt szybkim psuciem. Polega on na tym, iż słoiki na przetwory podgrzewa się w temperaturze między 60 a 100 stopni Celsjusza. W ten sposób dochodzi do zniszczenia znajdujących się tam drobnoustrojów oraz enzymów. Z drugiej strony, pasteryzacja pozwala zachować smak oraz wartości odżywcze przetworów. Wyróżnia się dwie podstawowe metody pasteryzacji przetworów: na mokro (polega ona na gotowaniu słoików w garnku) oraz na sucho (przebiegająca z wykorzystaniem piekarnika).

Przetwory owocowe i warzywne — rodzaje

Mianem przetworów owocowych i warzywnych określa się uzyskiwane z nich produkty, które są poddawane obróbce mechanicznej, cieplnej oraz utrwaleniu, co ma na celu przedłużyć ich trwałość. Jakie są najpopularniejsze rodzaje przetworów owocowych?

  • Dżem — to przetwór owocowy przyrządzany z całych owoców (przykładem są przetwory z aronii) lub z ich części (do kategorii tej zaliczają się między innymi przetwory z pigwy). Tym, co charakteryzuje dżem, jest wysoka ilość cukru wykorzystywana do jego przyrządzenia. Aby dany produkt mógł być określany tym mianem, musi zawierać co najmniej 35% owoców.
  • Powidła — cechą charakterystyczną tego typu przetworów jest wysoka zawartość owoców. Bardzo często stanowią one jedyny składnik powideł. Co ważne, ilość owoców użytych do ich przyrządzenia jest przeważnie znacznie większa niż objętość uzyskanych przetworów. W naszym kraju największą popularnością cieszą się śliwkowe przetwory w słoikach. W sklepach można spotkać także przetwory z jabłek czy przetwory z gruszek.
  • Konfitury — takie przetwory domowe przygotowuje się na bazie syropu cukrowego, w którym umieszcza się całe owoce lub ich duże kawałki, a następnie powoli gotuje w taki sposób, by nim nasiąkły. Prawidłowo przyrządzona konfitura to taka, gdzie płynna część została odparowana lub wchłonięta przez bazowy składnik.

Przetwory na zimę robi się jednak nie tylko z owoców. Do czynienia możemy mieć również z wyrobami na bazie warzyw. Najczęściej spotykane rodzaje przetworów warzywnych to:

  • Miazgi — rozdrobnione warzywa z nieusuniętymi częściami jadalnymi, które utrwala się termicznie lub chemicznie.
  • Przeciery — przetarte przez sito miazgi pozbawione niestrawnych części, takich jak skórki, nasiona czy gniazda nasienne.
  • Koncentraty — produkty otrzymane z przecieru na skutek odparowania części wody do określonej zawartości suchej substancji. Najpopularniejsze przetwory dla początkujących tego typu to koncentraty pomidorowe.
  • Marmolada — domowe przetwory o najgęstszej konsystencji, które cechują się dużą zawartością cukru. Marmolady najczęściej przygotowuje się z przecierów owocowych wykazujących właściwości żelujące, takich, jak chociażby jabłka zawierające pektyny.

Naczynia wykorzystywane do pasteryzacji przetworów

W czym pasteryzować przetwory? Do wyboru mamy następujące rodzaje pojemników:

  • słoiki z zakrętkami typu twist-off
  • słoiki z gumkami typu weck
  • szklane butelki.

Odrębną kategorią produktów są specjalne garnki do kiszenia kapusty. Najczęściej mają one postać beczki wykonanej z odpowiednio uformowanej, a następnie wypalonej gliny z dodatkiem minerałów. Na kolejnym etapie jest ona glazurowana, co ma na celu zagwarantować naczyniu odporność na wilgoć i uszkodzenia mechaniczne. Garnki tego typu są w pełni bezpieczne w kontakcie z żywnością i nie reagują z zawartymi w niej kwasami.

Podczas przyrządzania przetworów pomocne okazać mogą się także obieraczki do warzyw i owoców. Stanowią one gwarancję codziennych, małych sukcesów w robieniu domowej roboty dżemów czy konfitur.

Jak widać, przygotowywanie przetworów nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczą odpowiednie akcesoria, ulubione owoce lub warzywa i odrobina cierpliwości.

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy