Przy alergii

Alergię pokarmową, czyli nadmierną reakcję organizmu na substancje zwane alergenami, wywołują najczęściej: przetwory mleczne (mleko, jogurty, serki), owoce (np. truskawki, cytrusy), warzywa (np. seler, pomidor), sztuczne dodatki (np. konserwanty, barwniki).

Uważaj na miód - może wywołać reakcję alergiczną
Uważaj na miód - może wywołać reakcję alergiczną123RF/PICSEL

Dziecko może być uczulone na jeden produkt lub całą ich grupę. Aby uniknąć reakcji alergicznej, z diety malucha należy wyeliminować szkodzące mu substancje.

Co podawać dziecku?

● Butelkowaną wodę mineralną. To najbezpieczniejszy napój dla malucha w każdym wieku. Nie kupuj jednak brzdącowi wód smakowych, gdyż w rzeczywistości są to napoje słodzone z dużą ilością chemii. Nie podawaj też słodkich napojów gazowanych, ponieważ zawierają substancje smakowe, sztuczne barwniki oraz konserwanty, które u małego alergika mogą wywołać niepożądane reakcje.

● Soki owocowe i warzywne. W sklepie uważnie czytaj etykiety i wybieraj te produkty, które nie zawierają składnika uczulającego twoje dziecko. Kupuj soczki dedykowane niemowlętom. To środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, przygotowane wyłącznie z owoców pochodzących ze specjalnych upraw, gdzie nie używa się środków ochrony roślin. Produkty te nie zawierają również konserwantów, sztucznych barwników i dodatków smakowych, więc są bezpieczne dla brzdąca skłonnego do uczuleń.

● Herbatki ziołowe. Sięgaj tylko po te, które nie wywołują u malca alergii. Zachowaj ostrożność przy stosowaniu herbatki rumiankowej i malinowej. Uważaj też na miód. Choć ma działanie przeciwbakteryjne i dobrze smakuje z herbatkami ziołowymi czy owocowymi, u małego wrażliwca może w mgnieniu oka wywołać reakcję alergiczną.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas