Reklama

Reklama

Przy alergii

Alergię pokarmową, czyli nadmierną reakcję organizmu na substancje zwane alergenami, wywołują najczęściej: przetwory mleczne (mleko, jogurty, serki), owoce (np. truskawki, cytrusy), warzywa (np. seler, pomidor), sztuczne dodatki (np. konserwanty, barwniki).

Dziecko może być uczulone na jeden produkt lub całą ich grupę. Aby uniknąć reakcji alergicznej, z diety malucha należy wyeliminować szkodzące mu substancje.

Co podawać dziecku?

Reklama

● Butelkowaną wodę mineralną. To najbezpieczniejszy napój dla malucha w każdym wieku. Nie kupuj jednak brzdącowi wód smakowych, gdyż w rzeczywistości są to napoje słodzone z dużą ilością chemii. Nie podawaj też słodkich napojów gazowanych, ponieważ zawierają substancje smakowe, sztuczne barwniki oraz konserwanty, które u małego alergika mogą wywołać niepożądane reakcje.

● Soki owocowe i warzywne. W sklepie uważnie czytaj etykiety i wybieraj te produkty, które nie zawierają składnika uczulającego twoje dziecko. Kupuj soczki dedykowane niemowlętom. To środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, przygotowane wyłącznie z owoców pochodzących ze specjalnych upraw, gdzie nie używa się środków ochrony roślin. Produkty te nie zawierają również konserwantów, sztucznych barwników i dodatków smakowych, więc są bezpieczne dla brzdąca skłonnego do uczuleń.

● Herbatki ziołowe. Sięgaj tylko po te, które nie wywołują u malca alergii. Zachowaj ostrożność przy stosowaniu herbatki rumiankowej i malinowej. Uważaj też na miód. Choć ma działanie przeciwbakteryjne i dobrze smakuje z herbatkami ziołowymi czy owocowymi, u małego wrażliwca może w mgnieniu oka wywołać reakcję alergiczną.

Dowiedz się więcej na temat: dieta dziecka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje