Przygotowuję go 5 dni przed świętami. Błyskawiczny zakwas na żurek wielkanocny

Najlepszy żurek wielkanocny wychodzi z domowego zakwasu
Najlepszy żurek wielkanocny wychodzi z domowego zakwasu123RF/PICSEL

Co dodać do zakwasu na żurek?

  • 1 szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 3 szklanki przegotowanej i letniej wody
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 4 obrane ząbki czosnku
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • skórka z 1 kromki chleba razowego

Jak zrobić zakwas na żurek wielkanocny?

Zakwas na żurek warto przygotować pięć dni przed świętami
Zakwas na żurek warto przygotować pięć dni przed świętami123RF/PICSEL
  1. Do umytego i sparzonego wysokiego naczynia kamionkowego lub dużego słoika wsypujemy odmierzoną porcję mąki, wlewamy 1,5 szklanki letniej wody i energicznie mieszamy całość.
  2. Na tym etapie istotne jest pozbycie się wszystkich grudek zbitej mąki. Kiedy składniki ładnie się połączą, dolewamy resztę wody, dodajemy czosnek, przyprawy oraz skórkę chleba.
  3. Po ponownym wymieszaniu wierzch słoika przykrywamy czystą bawełnianą ściereczką lub kawałkiem gazy. Nie warto używać nakrętek, gdyż zakwas potrzebuje stałego dostępu do powietrza.
  4. Słoik z pracującym zakwasem odstawiamy w ciepłe miejsce, najlepiej o temperaturze pokojowej, pamiętając, by raz dziennie wymieszać jego zawartość drewnianą łyżką.

Po czym poznać, że zakwas na żurek jest gotowy?

„Ewa gotuje”: Zakwas na żurekPolsatPolsat