Przygotuj barbecue w amerykańskim stylu!
Polacy to prawdziwi mistrzowie grillowania. Ale chociaż karkówka i kiełbaski upieczone na ruszcie są pyszne, to czasami mamy ochotę na coś innego. Zamieńmy się więc w mieszkańców USA i zorganizujmy prawdziwe barbecue w amerykańskim stylu!

Cheeseburger BBQ z plastrem chrupiącego boczku
Składniki
- 4 bułki pszenne
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- opakowanie boczku w plastrach np. ZM Pekpol
- 4 plasterki żółtego sera
- 4 plastry pomidora
- 4 liście sałaty
- sos
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 2 łyżki sosu Worcester
- 3 łyżki musztardy
- 4 łyżki ketchupu
- 150 ml miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mięso doprawić solą i pieprzem, uformować hamburgery i piec na grillu. Składniki na sos zmieszać i doprawić do smaku. Pod koniec pieczenia mięsa podpiec bułki na grillu. Na mięsa ułożyć ser, sałatę, sos i pomidora i zamknąć wszystko w bułce.

Hot-dogi z sosem barbecue
Składniki
- 4 bułki do hot-dogów
- 4 parówki np. Paryżanki ZM Pekpol
- 1 duża czerwona cebula
- 2 ogórki konserwowe
- sos
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 2 łyżki sosu Worcester
- 3 łyżki musztardy
- 4 łyżki ketchupu
- 150 ml miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Parówki i bułki podpiec lekko na grillu. Składniki na sos wymieszać. Cebulę i ogórki posiekać w kosteczkę. Bułkę posmarować od wewnątrz sosem, ułożyć w niej parówkę, cebulę i ogórki.

Żeberka z grillowaną kukurydzą
Składniki
- 500 g żeberek wieprzowych np. z Kubełka Pyszności ZM Pekpol
- 2 kolby kukurydzy
- łyżeczka masła
Sposób przygotowania
Upiec mięso na grillu. Mięso powinno z łatwością odchodzić od kości. Pod koniec pieczenia na ruszt wrzucić kolby kukurydzy. Gdy będą miękkie, zdjąć z rusztu, posolić i posmarować masłem.
Smacznego!