Przyjęcie w rodzinnym gronie

Gościom będzie smakowało!

Tatar z ryby
Tatar z ryby123RF/PICSEL

Tatar z wędzonej ryby

Sposób przygotowania

Jajka ugotuj na twardo w wodzie z solą. Ostudź, obierz, drobno posiekaj. Wędzoną rybę pozbaw skóry, w razie potrzeby starannie wyfiletuj. Podziel na malutkie kawałki. Skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. 

Umyj starannie pomidory, osusz. Pozbaw je gniazd nasiennych, pokrój w kostkę. Obierz i drobno posiekaj cebulę. Ogórki małosolne osącz, pokrój w kosteczkę. Połącz w misce z wędzoną rybą, cebulą, jajkami oraz pomidorami. Dodaj oliwę, dopraw solą i pieprzem. 

Porcje tatara nakładaj do salaterki, przekładaj na talerzyki, formując ozdobne kopczyki. Udekoruj je piórkami koperku.

Krem brokułowy
Krem brokułowy123RF/PICSEL

Krem brokułowy

Sposób przygotowania

Posiekaną drobno cebulę zrumień na rozpuszczonym maśle. Dodaj kaszę mannę, przesmaż. Wlej bulion i mleko, wymieszaj energicznie rózgą, zagotuj. 

Brokuły oczyść, podziel na różyczki. Łodygi posiekaj. Całość wrzuć do zupy. Gotuj 10-15 minut. Kilka różyczek wyjmij. Zupę zmiksuj razem z jajkiem. 

Całość ponownie ustaw na kuchence. Wkrusz ser pleśniowy. Ogrzewaj jeszcze 5 minut. Dopraw solą i pieprzem oraz gałką. Ozdób posiekaną dymką i różyczkami brokułu.

Pyszny przepis na zupę brokułowąInteria Kulinaria
Tarta ze szparagami
Tarta ze szparagami123RF/PICSEL

Krucha tarta ze szparagami

Sposób przygotowania

Szparagi oczyść, gotuj w osolonym wrzątku 5 min. Zagnieć ciasto z mąki, szczypty soli, masła i jajka, odłóż na godzinę do lodówki. Zimne ciasto rozwałkuj, wylep spód i boki formy. Przykryj pergaminem, obciąż grochem. Piecz 15 min w 180°C. Żółtka zmiksuj z kremówką i posiekaną drobno bazylią. Dodaj starty żółty ser i posiekany ser brie. Dopraw masę solą oraz pieprzem. Wylej na ciasto. Rozłóż osączone szparagi. Piecz ok. 35 min w tej samej temp. Ozdób pomidorkami.

Zmysłowe smaki: Jak gotować zielone szparagiInteria.tv
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas