Przyjęcie w rodzinnym gronie
Gościom będzie smakowało!

Tatar z wędzonej ryby
Składniki
- 3 jajka
- 400 g wędzonej makreli, pstrąga lub innej ryby
- 2 pomidory
- duża cebula
- 250 g ogórków małosolnych
- 2-3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- 5-6 łyżek oliwy lub oleju
- grubo utłuczony czarny pieprz, sól
- gałązki koperku do dekoracji
Sposób przygotowania
Jajka ugotuj na twardo w wodzie z solą. Ostudź, obierz, drobno posiekaj. Wędzoną rybę pozbaw skóry, w razie potrzeby starannie wyfiletuj. Podziel na malutkie kawałki. Skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Umyj starannie pomidory, osusz. Pozbaw je gniazd nasiennych, pokrój w kostkę. Obierz i drobno posiekaj cebulę. Ogórki małosolne osącz, pokrój w kosteczkę. Połącz w misce z wędzoną rybą, cebulą, jajkami oraz pomidorami. Dodaj oliwę, dopraw solą i pieprzem. Porcje tatara nakładaj do salaterki, przekładaj na talerzyki, formując ozdobne kopczyki. Udekoruj je piórkami koperku.

Krem brokułowy
Składniki
- cebula
- 100 g masła
- 4 łyżki kaszy manny
- 5 szkl. bulionu
- 250 ml mleka
- duży brokuł (1/2 kg)
- jajko
- 50 g sera pleśniowego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- dymka
Sposób przygotowania
Posiekaną drobno cebulę zrumień na rozpuszczonym maśle. Dodaj kaszę mannę, przesmaż. Wlej bulion i mleko, wymieszaj energicznie rózgą, zagotuj. Brokuły oczyść, podziel na różyczki. Łodygi posiekaj. Całość wrzuć do zupy. Gotuj 10-15 minut. Kilka różyczek wyjmij. Zupę zmiksuj razem z jajkiem. Całość ponownie ustaw na kuchence. Wkrusz ser pleśniowy. Ogrzewaj jeszcze 5 minut. Dopraw solą i pieprzem oraz gałką. Ozdób posiekaną dymką i różyczkami brokułu.

Krucha tarta ze szparagami
Składniki
- pęczek zielonych szparagów
- 250 g mąki
- 150 g masła
- jajko
- 4 żółtka
- 400 ml kremówki
- garść listków bazylii
- po 50 g żółtego sera i sera typu brie
- sól, pieprz
- pomidorki koktajlowe
Sposób przygotowania
Szparagi oczyść, gotuj w osolonym wrzątku 5 min. Zagnieć ciasto z mąki, szczypty soli, masła i jajka, odłóż na godzinę do lodówki. Zimne ciasto rozwałkuj, wylep spód i boki formy. Przykryj pergaminem, obciąż grochem. Piecz 15 min w 180°C. Żółtka zmiksuj z kremówką i posiekaną drobno bazylią. Dodaj starty żółty ser i posiekany ser brie. Dopraw masę solą oraz pieprzem. Wylej na ciasto. Rozłóż osączone szparagi. Piecz ok. 35 min w tej samej temp. Ozdób pomidorkami.