Przyjęcie w rodzinnym gronie
Gościom będzie smakowało!
Tatar z wędzonej ryby
Sposób przygotowania
Jajka ugotuj na twardo w wodzie z solą. Ostudź, obierz, drobno posiekaj. Wędzoną rybę pozbaw skóry, w razie potrzeby starannie wyfiletuj. Podziel na malutkie kawałki. Skrop sokiem wyciśniętym z cytryny.
Umyj starannie pomidory, osusz. Pozbaw je gniazd nasiennych, pokrój w kostkę. Obierz i drobno posiekaj cebulę. Ogórki małosolne osącz, pokrój w kosteczkę. Połącz w misce z wędzoną rybą, cebulą, jajkami oraz pomidorami. Dodaj oliwę, dopraw solą i pieprzem.
Porcje tatara nakładaj do salaterki, przekładaj na talerzyki, formując ozdobne kopczyki. Udekoruj je piórkami koperku.
Krem brokułowy
Sposób przygotowania
Posiekaną drobno cebulę zrumień na rozpuszczonym maśle. Dodaj kaszę mannę, przesmaż. Wlej bulion i mleko, wymieszaj energicznie rózgą, zagotuj.
Brokuły oczyść, podziel na różyczki. Łodygi posiekaj. Całość wrzuć do zupy. Gotuj 10-15 minut. Kilka różyczek wyjmij. Zupę zmiksuj razem z jajkiem.
Całość ponownie ustaw na kuchence. Wkrusz ser pleśniowy. Ogrzewaj jeszcze 5 minut. Dopraw solą i pieprzem oraz gałką. Ozdób posiekaną dymką i różyczkami brokułu.
Krucha tarta ze szparagami
Sposób przygotowania
Szparagi oczyść, gotuj w osolonym wrzątku 5 min. Zagnieć ciasto z mąki, szczypty soli, masła i jajka, odłóż na godzinę do lodówki. Zimne ciasto rozwałkuj, wylep spód i boki formy. Przykryj pergaminem, obciąż grochem. Piecz 15 min w 180°C. Żółtka zmiksuj z kremówką i posiekaną drobno bazylią. Dodaj starty żółty ser i posiekany ser brie. Dopraw masę solą oraz pieprzem. Wylej na ciasto. Rozłóż osączone szparagi. Piecz ok. 35 min w tej samej temp. Ozdób pomidorkami.