Reklama

Reklama

Przyjęcie w rodzinnym gronie

Gościom będzie smakowało!

Tatar z wędzonej ryby

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 3 jajka
  • 400 g wędzonej makreli, pstrąga lub innej ryby
  • 2 pomidory
  • duża cebula
  • 250 g ogórków małosolnych
  • 2-3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • 5-6 łyżek oliwy lub oleju
  • grubo utłuczony czarny pieprz, sól
  • gałązki koperku do dekoracji

Sposób przygotowania

Jajka ugotuj na twardo w wodzie z solą. Ostudź, obierz, drobno posiekaj. Wędzoną rybę pozbaw skóry, w razie potrzeby starannie wyfiletuj. Podziel na malutkie kawałki. Skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. 

Umyj starannie pomidory, osusz. Pozbaw je gniazd nasiennych, pokrój w kostkę. Obierz i drobno posiekaj cebulę. Ogórki małosolne osącz, pokrój w kosteczkę. Połącz w misce z wędzoną rybą, cebulą, jajkami oraz pomidorami. Dodaj oliwę, dopraw solą i pieprzem. 

Porcje tatara nakładaj do salaterki, przekładaj na talerzyki, formując ozdobne kopczyki. Udekoruj je piórkami koperku.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje