Pomidorki w oliwie

We włoskim stylu.

Pomidory to podstawa włoskiej kuchni
Pomidory to podstawa włoskiej kuchni123RF/PICSEL

Składniki:

- 50 dag pomidorków kotajlowych,
- 2 strączki zielonej papryczki,
- kilka gałązek oregano i bazylii,
- 8 ząbków czosnku,
- 300 ml oliwy

Przygotowanie:

Pomidorki i papryczki umyć osuszyć. Zioła opłukać, listki poodrywać od gałązek. Czosnek obrać. Warzywa ułożyć w słoikach tak, aby słoiki były wypełnione do wysoko.ci 3/4. Do każdego włożyć po kilka gałązek oregano i listki bazylii. Wlać tyle oliwy, aby pomidorki były całkowicie przykryte. Szczelnie zakręcić słoiki i odstawić w chłodne miejsce. Pomidorki nadają się do spożycia już po kilku dniach.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas