Przysmak z wątróbki

Wątróbka wciąż jest niedoceniana w naszej kuchni, a szkoda. To bogate źródło żelaza oraz wysokowartościowego białka. Wypróbuj nasz przepis na wątróbkę - tak pysznej wersji jeszcze nie jadłeś!

Przysmak z wątróbki marynowanej w brandy.
Przysmak z wątróbki marynowanej w brandy.123RF/PICSEL

Składniki

  • 25 dag wątróbki
  • drobiowej
  • 2 szklanki
  • mleka
  • 10 dag masła
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 6 jajek
  • 1 kieliszek brandy lub wiśniówki
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
1 godz. 10 min
8 porcji

Sposób przygotowania:

1. Wątróbkę oczyść starannie z błonek, opłucz pod bieżącą wodą. Przełóż do miski, zalej mlekiem. Odstaw na 2-3 godziny do namoczenia. 

2. Po tym czasie osącz wątróbkę, zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj miękkie masło, bułkę tartą oraz całe jajka. Wlej alkohol oraz sok wyciśnięty z cytryny. Wsyp po sporej szczypcie soli oraz pieprzu. Wyrób masę. 

3. Podłużną formę do pieczenia (tzw. keksówkę) wyłóż pergaminem. Nałóż przygotowaną masę. Piecz całość w temp. 180°C około godziny. Pasztet ostudź, wyjmij z formy. Pokrój w plastry. Jeśli chcesz, przed podaniem krótko obsmaż je na maśle.

***

#POMAGAMINTERIA

Pięć rodzin, pięć dni i piętnaście wymagających treningów. Obóz Muay Thai, którego pierwsza edycja odbyła się w zeszłym roku, jest szansą dla młodzieży w spektrum autyzmu na poznanie smaku zdrowej rywalizacji, wygranej, a czasem także porażki. Jak mówią organizatorzy: "To, że nasi podopieczni nie utrzymują kontaktu wzrokowego z rozmówcą, nie znaczy, że nie mają nic do powiedzenia. Sport uczy nas szacunku do siebie i każdego rywala. Jeśli tego nie zrozumiesz, oddalasz się od mety". Organizacja tegorocznej edycji wciąż stoi pod znakiem zapytania, jednak dzięki ludziom dobrej woli szanse na wyjazd z każdym dniem rosną. I ty możesz pomóc! Sprawdź szczegóły!