Reklama

Reklama

Przysmaki z dżemem

Słodkie smakołyki, nie tylko dla dzieci!

Orkiszowe drożdżówki z dżemem

Składniki

  • 1 słoik dżemu np. Łowicz 100% z owoców EXTRA GŁADKI Truskawka
  • 400 g mąki orkiszowej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 0,75 szkl. maślanki
  • 0,5 szkl. oleju rzepakowego
  • 2 łyżki ciepłego mleka
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania

1. Drożdże zasyp cukrem i wymieszaj, aż się rozpuszczą. Dodaj ciepłe mleko i łyżkę mąki orkiszowej jasnej i dostaw na 15 minut.

Reklama

2. Maślankę roztrzep z jajkami oraz olejem rzepakowym.

3. Mąkę przesiej. Dodaj do niej mokre składniki oraz rozczyn. Wyrób na gładkie ciasto i odstaw, aż podwoi objętość.

4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

5. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części.

6. Uformuj kuleczki, lekko je rozpłaszcz i na środek dodaj łyżkę dżemu.

7. Zlep i odstaw na około 20 minut.

8. Wyrośnięte drożdżówki posmaruj żółtkiem rozmieszanym z łyżką mleka.

9. Piecz 20 minut w 180 stopniach.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje