Przysmaki z dżemem
Słodkie smakołyki, nie tylko dla dzieci!

Orkiszowe drożdżówki z dżemem
Składniki
- 1 słoik dżemu np. Łowicz 100% z owoców EXTRA GŁADKI Truskawka
- 400 g mąki orkiszowej
- 20 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 0,75 szkl. maślanki
- 0,5 szkl. oleju rzepakowego
- 2 łyżki ciepłego mleka
- 1 żółtko
Sposób przygotowania
1. Drożdże zasyp cukrem i wymieszaj, aż się rozpuszczą. Dodaj ciepłe mleko i łyżkę mąki orkiszowej jasnej i dostaw na 15 minut.
2. Maślankę roztrzep z jajkami oraz olejem rzepakowym.
3. Mąkę przesiej. Dodaj do niej mokre składniki oraz rozczyn. Wyrób na gładkie ciasto i odstaw, aż podwoi objętość.
4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
5. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części.
6. Uformuj kuleczki, lekko je rozpłaszcz i na środek dodaj łyżkę dżemu.
7. Zlep i odstaw na około 20 minut.
8. Wyrośnięte drożdżówki posmaruj żółtkiem rozmieszanym z łyżką mleka.
9. Piecz 20 minut w 180 stopniach.

Tartaletki z dżemem
Składniki
- 1 słoik dżemu np. Łowicz 100% z owoców EXTRA GŁADKI Brzoskwinia
- 300 g mąki krupczatki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany 18%
- beziki do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Z mąki, zimnego masła, cukru pudru, jajka oraz śmietany zagnieć ciasto i wstaw je na 15 minut do lodówki.
2. Ciasto wyłóż i rozwałkuj na grubość 3-4 mm, następnie wytnij kółka ciut większe od foremki i wyłóż nim foremki.
3. Spód podziurkuj widelcem i ponownie wstaw na 15 minut do lodówki.
4. Piecz w 200 stopniach przez 12-14 minut.
5. Wyjmij z foremek po wystudzeniu.
6. Wypełnij dżemem i ozdób bezikami.

Deser warstwowy z kaszy manny
Składniki
- 1 słoik dżemu np. Łowicz 100% z owoców EXTRA GŁADKI Wiśnia
- ok. 250 ml mleka kokosowo-ryżowego
- ok. 30 g kaszy manny
- 6 łyżek wiórków kokosowych
- 3 łyżki orzechów piniowych
Sposób przygotowania
1. Zagotuj pół szklanki mleka.
2. Drugą część (zimnego) mleka dokładnie wymieszaj z kaszą manną, tak by nie było grudek. Powoli wlej do reszty cały czas mieszając.
3. Gdy zgęstnieje, odstaw do przestudzenia.
4. Do słoików nałóż kolejno po 2 łyżki dżemu, 2 łyżki wiórków kokosowych i jedną orzeszków.
5. Zalej kaszą manną i dopełnij dżemem. Deser podawaj od razu lub schłodzony.