Przysmaki z dżemem

Słodkie smakołyki, nie tylko dla dzieci!

Drożdżówki
Drożdżówkimateriały prasowe

Orkiszowe drożdżówki z dżemem

Sposób przygotowania

1. Drożdże zasyp cukrem i wymieszaj, aż się rozpuszczą. Dodaj ciepłe mleko i łyżkę mąki orkiszowej jasnej i dostaw na 15 minut.

2. Maślankę roztrzep z jajkami oraz olejem rzepakowym.

3. Mąkę przesiej. Dodaj do niej mokre składniki oraz rozczyn. Wyrób na gładkie ciasto i odstaw, aż podwoi objętość.

4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

5. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części.

6. Uformuj kuleczki, lekko je rozpłaszcz i na środek dodaj łyżkę dżemu.

7. Zlep i odstaw na około 20 minut.

8. Wyrośnięte drożdżówki posmaruj żółtkiem rozmieszanym z łyżką mleka.

9. Piecz 20 minut w 180 stopniach.

Pyszne jagodzianki - prosty przepis na przepyszne drożdżowe bułeczkiInteria Kulinaria
Tartaletki
Tartaletki123RF/PICSEL

Tartaletki z dżemem

Sposób przygotowania

1. Z mąki, zimnego masła, cukru pudru, jajka oraz śmietany zagnieć ciasto i wstaw je na 15 minut do lodówki.

2. Ciasto wyłóż i rozwałkuj na grubość 3-4 mm, następnie wytnij kółka ciut większe od foremki i wyłóż nim foremki.

3. Spód podziurkuj widelcem i ponownie wstaw na 15 minut do lodówki.

4. Piecz w 200 stopniach przez 12-14 minut.

5. Wyjmij z foremek po wystudzeniu.

6. Wypełnij dżemem i ozdób bezikami.

Owocowe tartaletki - prosty przepis na domowe słodyczeInteria Kulinaria
Deser z dżemem
Deser z dżememmateriały prasowe

Deser warstwowy z kaszy manny

Sposób przygotowania

1. Zagotuj pół szklanki mleka.

2. Drugą część (zimnego) mleka dokładnie wymieszaj z kaszą manną, tak by nie było grudek. Powoli wlej do reszty cały czas mieszając.

3. Gdy zgęstnieje, odstaw do przestudzenia.

4. Do słoików nałóż kolejno po 2 łyżki dżemu, 2 łyżki wiórków kokosowych i jedną orzeszków.

5. Zalej kaszą manną i dopełnij dżemem. Deser podawaj od razu lub schłodzony.

Czekoladowy deser z chia - wyborne domowe piankiInteria Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas