Przysmaki z kopru włoskiego

Koper włoski, czyli fenkuł co raz częściej można spotkać na sklepowych półkach. Jeżeli zastanawiasz się jak można przyrządzić to pyszne warzywo o anyżkowym aromacie, mamy dla Ciebie kilka propozycji.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki: - 2 szt. kopru włoskiego, 1 kieliszek białego wytrawnego wina, 1 łyżka masła, 1 płaska łyżka maki, 2 łyżki tartego żółtego sera, 1/4 szklanki słodkiej śmietanki, sól, pieprz

Przygotowanie:

Bulwy kopru włoskiego dokładnie umyć, przeciąć na pół. Zagotować szklankę osolonej wody, dodać wino i gotować koper ok. 10 min. Po tym czasie koper wyjąć. Rozpuścić masło w rondelku. Dodać mąkę i chwilę prażyć, wlać zasmażkę do wywaru, dodać śmietanę, zagotować, po zgęstnieniu, zdjąć z ognia. Do sosu dodać ser i dokładnie wymieszać, ewentualnie przyprawić. Koper położyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem i zapiekać na złoty kolor w nagrzanym piekarniku nastawionym na funkcje grill.
Czas przygotowania 45 min.
Przepis na 2 osoby.

Sałatka z pomidorów i kopru włoskiego

Smacznego
 123RF/PICSEL

- 0,5 kg. różnych pomidorów,
- 2 bulwy kopru włoskiego,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżka ostrej musztardy,
- 1/2 szklanka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Oliwę z oliwek połączyć z sokiem z cytryny i musztardą, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, najlepiej to robić w zakręconym słoiku, energicznie wstrząsając. Pomidory i koper pokroić i polać sosem, podawać. Czas przygotowania 30 min. Przepis na 4 osoby.

Zapiekany koper włoski

Smacznego
 123RF/PICSEL

- 2 szt kopru włoskiego,
- 3 pomidory,
- 4 plastry żółtego sera,
- 1 cebula, 2 ząbki czosnku,
- kilka listków tymianku,
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz, cukier,
- 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Koper oczyścić, pokroić na cząstki i ugotować na półtwardo w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i cytryny. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą. Pomidory pokroić w kostkę. Na rozgrzanym maśle zeszklić czosnek i cebulę, dodać pomidory i posiekany tymianek. Doprawić solą i pieprzem, chwilę poddusić i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na pomidorach ułożyć koper włoski i paski żółtego sera, oprószyć pieprzem. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 20 min. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 4 osoby.

Sałatka bankietowa

Smacznego
 123RF/PICSEL

- 30 dag mrożonych krewetek koktajlowych,
- 20 dag pęczaku,
- 1 awokado,
- 1/2 ogórka,
- 1/2 bulwy fenkuła,
- 6 gałązek mięty, 1 cytryna,
- sól, pieprz,
- 30 dag jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Pęczak ugotuj na sypko z odrobiną soli. Ostudź. Krewetki ułóż na sitku, przelej wrzątkiem. Osącz. Pokrój w drobną kosteczkę ogórek, fenkuł i awokado. Wymieszaj,skrop odrobiną soku z cytryny, posól. W szerokich szklaneczkach jak do whiskey umieść po porcji pęczaku. Na tym warstewkę krewetek, mieszankę warzyw, znów krewetki i warzyw. Polej jogurtem wymieszanym z posiekaną miętą, doprawionym solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Udekoruj gałązkami mięty.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas