Przysmaki z kopru włoskiego
Koper włoski, czyli fenkuł co raz częściej można spotkać na sklepowych półkach. Jeżeli zastanawiasz się jak można przyrządzić to pyszne warzywo o anyżkowym aromacie, mamy dla Ciebie kilka propozycji.

Koper włoski (fenkuł) pod beszamelem
Składniki: - 2 szt. kopru włoskiego, 1 kieliszek białego wytrawnego wina, 1 łyżka masła, 1 płaska łyżka maki, 2 łyżki tartego żółtego sera, 1/4 szklanki słodkiej śmietanki, sól, pieprz
Przygotowanie:
Bulwy kopru włoskiego dokładnie umyć, przeciąć na pół. Zagotować szklankę osolonej wody, dodać wino i gotować koper ok. 10 min. Po tym czasie koper wyjąć. Rozpuścić masło w rondelku. Dodać mąkę i chwilę prażyć, wlać zasmażkę do wywaru, dodać śmietanę, zagotować, po zgęstnieniu, zdjąć z ognia. Do sosu dodać ser i dokładnie wymieszać, ewentualnie przyprawić. Koper położyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem i zapiekać na złoty kolor w nagrzanym piekarniku nastawionym na funkcje grill. Czas przygotowania 45 min. Przepis na 2 osoby.
Sałatka z pomidorów i kopru włoskiego

Składniki:
- 0,5 kg. różnych pomidorów, - 2 bulwy kopru włoskiego, - sól, pieprz, - 1 łyżeczka soku z cytryny, - 1 łyżka ostrej musztardy, - 1/2 szklanka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Oliwę z oliwek połączyć z sokiem z cytryny i musztardą, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, najlepiej to robić w zakręconym słoiku, energicznie wstrząsając. Pomidory i koper pokroić i polać sosem, podawać. Czas przygotowania 30 min. Przepis na 4 osoby.
Zapiekany koper włoski

Składniki:
- 2 szt kopru włoskiego, - 3 pomidory, - 4 plastry żółtego sera, - 1 cebula, 2 ząbki czosnku, - kilka listków tymianku, - 1 łyżka masła, - sól, pieprz, cukier, - 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Koper oczyścić, pokroić na cząstki i ugotować na półtwardo w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i cytryny. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą. Pomidory pokroić w kostkę. Na rozgrzanym maśle zeszklić czosnek i cebulę, dodać pomidory i posiekany tymianek. Doprawić solą i pieprzem, chwilę poddusić i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na pomidorach ułożyć koper włoski i paski żółtego sera, oprószyć pieprzem. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 20 min. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 4 osoby.
Sałatka bankietowa

Składniki na 6 porcji:
- 30 dag mrożonych krewetek koktajlowych, - 20 dag pęczaku, - 1 awokado, - 1/2 ogórka, - 1/2 bulwy fenkuła, - 6 gałązek mięty, 1 cytryna, - sól, pieprz, - 30 dag jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Pęczak ugotuj na sypko z odrobiną soli. Ostudź. Krewetki ułóż na sitku, przelej wrzątkiem. Osącz. Pokrój w drobną kosteczkę ogórek, fenkuł i awokado. Wymieszaj,skrop odrobiną soku z cytryny, posól. W szerokich szklaneczkach jak do whiskey umieść po porcji pęczaku. Na tym warstewkę krewetek, mieszankę warzyw, znów krewetki i warzyw. Polej jogurtem wymieszanym z posiekaną miętą, doprawionym solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Udekoruj gałązkami mięty.