Psaropiatella
Grillowane owoce morza dla dwóch osób.
Składniki: 8 ośmiorniczek "baby",
Sos lemoniadowy:
Miksujemy ząbek czosnku, sok wyciśnięty z jednej cytryny i oliwę z oliwek, z dodatkiem szczypty soli i pieprzu białego oraz dwóch gałązek świeżego kopru.
Przyrządzanie:
Na maśle podsmażamy warzywa wraz z dwoma pokrojonymi w plasterki ząbkami czosnku. Przyprawiamy vegetą, dodajemy ugotowany ryż i smażymy ok. 5 minut. Na rozgrzanym grillu układamy owoce morza (z wyjątkiem kalmara) oraz osiem ząbków czosnku. Po około 5 minutach grillowania polewamy wszystko białym winem. Kalmara kroimy w centymetrowe krążki, obtaczamy je w mące i smażymy zanurzone całkowicie w tłuszczu ok. 5 minut.
Półmisek wykładamy sałatą. Na środek wsypujemy ryż, a na nim układamy zgrillowane owoce morza i czosnek. Polewamy całość sosem lemoniadowym i dekorujemy gwiazdami z cytryny. Półmisek podajemy na kamieniu podgrzanym w piecu.