Pstrąg cytrynowo-ziołowy
Znudzeni kiełbaskami i karkówką? pstrągi z grilla zachwycają smakiem!
Porcja dla 4 osób.
Stopień trudności - łatwe.
Czas przyrządzenia - 1 h i 40 min.
Ilość kalorii - 1 porcja - 450 kcal.
Zawartość tłuszczu - mała.
Składniki:
4 świeże pstrągi; 8 plasterków boczku; 8 ząbków czosnku; 1 łyżka oliwy; 2 cytryny; 1 pęczek tymianku; 4 gałązki świeżej szałwii; 1 gałązka świeżego rozmarynu; sól, pieprz.
Przyrządzanie
A. Świeże pstrągi sprawić, umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, po czym z zewnątrz oraz wewnątrz natrzeć je solą i pieprzem.
B. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Ryby natrzeć w środku oliwą i włożyć plasterki czosnku.
C. Skórę pstrągów naciąć ostrym nożem po obydwu bokach dwa razy na krzyż, tak żeby nie uszkodzić mięsa. Każdą z ryb zawinąć w dwa plasterki boczku.
D. Tymianek, szałwię oraz rozmaryn dokładnie wymyć, osączyć i grubo pokroić. Cytryny myć w gorącej wodzie, wytrzeć i kroić w cienkie plastry. Przygotowanymi ziołami i plastrami cytryny obłożyć ryby.
E. Pstrągi ułożyć w koszyczku do grillowania ryb, zamknąć i grillować z każdej strony po około 15 minut.
Nasza rada
Jeśli wolimy pstrąga z koperkiem, natką pietruszki i estragonem, należy użyć folii aluminiowej i nie owijać ryby boczkiem.