Pstrąg: Właściwości i sposób przyrządzania

Pstrąg to jedna z najzdrowszych i najsmaczniejszych ryb. Żyje w czystych i rwących rzekach oraz strumieniach górskich, więc kumuluje w sobie znacznie mniej toksyn i zanieczyszczeń. Zawiera za to bardzo duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych i jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Jakby tego było mało, pstrąg jest niskokaloryczny i wybornie smakuje – nadaje się do przyrządzania na grillu. Ryba ta jest polecana przez dietetyków osobom zmagającym się z chorobami serca, osteoporozą, a także wszystkim, którzy chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów.

Dlaczego warto jeść pstrąga?
Dlaczego warto jeść pstrąga? ©123RF/PICSEL
Kwasy omega-3: gdzie je znajdziesz oprócz ryb?infoWire.pl

Pstrąg – ryba słodkowodna

Co zawiera pstrąg?
©123RF/PICSEL

Pstrąg to słodkowodna ryba żyjąca w czystych i wartko płynących wodach – rzekach i górskich strumieniach. W Polsce najpopularniejszy jest pstrąg potokowy, źródlany i tęczowy (hodowlany). Ryba ta jest polecana przez dietetyków jako zawierająca najmniej toksyn i zanieczyszczeń. Zawiera też więcej pełnowartościowego białka niż dorsz i najwięcej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 spośród wszystkich ryb słodkowodnych. Jest za to o wiele mniej kaloryczna niż makrela czy łosoś.

W naturalnym środowisku pstrąg żyje do 7 lat i osiąga 40-60 cm długości. Jego mięso jest bladoróżowe, chude i soczyste. Najlepiej kupować mniejsze ryby, które są młodsze, smaczniejsze i zawierają mniej zanieczyszczeń. Świeży pstrąg powinien mieć gładkie i błyszczące łuski oraz wypukle i lśniące oczy. Mięso musi być też sprężyste - pod wpływem nacisku szybko wraca do pierwotnej formy. Charakterystyczny rybi zapach świadczy o tym, że pstrąg jest nieświeży.

Właściwości pstrąga

Właściwości pstrąga
©123RF/PICSEL

Pstrąg to jedna z najzdrowszych ryb – zawiera tyle samo łatwo przyswajalnego białka co mięso, a jednocześnie jest niskokaloryczna. To także bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które obniżają poziom złego cholesterolu i zapobiegają tworzeniu się zatorów w naczyniach krwionośnych, chroniąc przed miażdżycą i innymi chorobami serca. Poprawiają też wzrok i zmniejszają ryzyko pojawienia się zwyrodnienia plamki żółtej. Wspomagają również pamięć i koncentrację oraz stymulują układ odpornościowy. Pstrąg jest szczególnie polecany osobom narażonym na osteoporozę i choroby reumatyczne – zawiera spore ilości fosforu, magnezu, selenu i wapnia, a także witaminy D. W rybie tej znajdują się również witaminy z grupy B (poprawiają funkcjonowanie mózgu, działają antydepresyjnie i ułatwiają walkę ze stresem) oraz witamina E, która jest naturalnym antyoksydantem – spowalnia procesy starzenia się organizmu i zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów.

Jak przyrządzać pstrąga?

Jak przyrządzać pstrąga?
©123RF/PICSEL

Najmniej zdrowy jest pstrąg wędzony (zawiera szkodliwe związki azotowe) oraz smażony – staje się kaloryczny i ciężkostrawny. Najlepszym sposobem przyrządzania tej ryby jest grillowanie, gotowanie na parze oraz pieczenie w piekarniku. Do grillowania warto użyć specjalnego koszyczka, a rybę doprawić odrobiną oliwy z oliwek, ziołami (koperek, tymianek, natka pietruszki, bazylia, biały pieprz) i sokiem z cytryny. Pstrąga można też zalać wrzątkiem (warzywnym wywarem) i gotować przez 15 minut. Aby ryba nie straciła sprężystości, warto dodać też ocet lub sok z cytryny (jedną łyżeczkę na litr wywaru). Mięso pstrąga można także wykorzystać do przyrządzenia pieczeni rzymskiej, medalionów oraz pulpetów. Ryba nadaje się do marynowania.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas