Pszczółki na cieście
Czas: ok. 65 min; porcja – 250 kcal.
1. Jajka zmiksuj na pianę razem z 20 dag cukru. Dodaj rozpuszczone i lekko przestudzone masło oraz mleko. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia oraz 2 łyżkami skrobi (np. kukurydzianej).
2. Prostokątną formę do pieczenia wyłóż pergaminem. Rozsmaruj przygotowane ciasto, wygładź wierzch. Wstaw całość do piekarnika i piecz około 25 minut w temperaturze 180 st.
3. Upieczony spód pozostaw do całkowitego wystudzenia. Morele (lub brzoskwinie) sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą. Obierz ze skórki, a potem przekrój na połówki, usuwając pestki.
4. Kremówkę ubij na sztywno. Dalej ubijając, dosypuj pozostały cukier (możesz go zastąpić cukrem pudrem). Na koniec dodaj 1 opakowanie zagęszczacza do bitej śmietany. Powstałą masę rozsmaruj na wystudzonym cieście. Odstaw do stężenia.
5. Galaretkę (morelową lub brzoskwiniową) przygotuj wg przepisu. Wylej na ciasto. Rozłóż połówki owoców (miejscem po pestce do dołu). Rozpuść pół opakowania ciemnej i łyżeczkę białej polewy. Zrób paski i oczy pszczółek. Z płatków migdałów wykonaj skrzydełka. Schłodź.