Ptasie mleczko
O tej porze roku ptasie mleczko smakuje najlepiej. Jest lekkie i słodkie zarazem.
Przygotowanie:
1. Jaja sparz, rozbij, oddziel białka od żółtek. Żelatynę rozpuść w 1/2 litra ciepłej (lub gorącej) wody. Następnie rozlej ją do trzech naczyń i odstaw do zupełnego wystygnięcia.
2. Przygotuj masy. Jako pierwszą jasną masę z żółtek: 3 żółtka utrzyj z 3 łyżkami cukru. Dodaj pianę z 2 jaj i żelatynę z jednego naczynia. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jako drugą przyrządź masę czekoladową: 3 żółtka utrzyj z 3 łyżkami cukru. Dodaj pianę z 2 jaj i ostudzoną żelatynę z jednego naczynia. Dodaj 3 łyżki kakao. Czas na trzecią masę - śmietankową: śmietanę ubij z 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, dodaj pianę z 2 białek i ostatnią część żelatyny.
Na spód małej blaszki wylej masę żółtkową i odczekaj, aż zgęstnieje. Następnie wyłóż na nią masę czekoladową. Gdy zastygnie - wyłóż ostatnią masę - śmietankową. Naczynie wstaw do lodówki i poczekaj, aż całość zastygnie.
3. Przygotuj czerwoną galaretkę według przepisu na opakowaniu. Schłodź ją i gdy zacznie tężeć, wyłóż ją na wierzch ptasiego mleczka. Wstaw jeszcze na godzinę do lodówki. Udekoruj bitą śmietaną i listkami mięty. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut
Porcja: 350 kalorii