Ptasie mleczko - przysłała Ewik
3 galaretki (najlepiej różnokolorowe), 0,5 litra mleczka zagęszczonego, niesłodzonego, paczka herbatników lub biszkopt na dno, owoce do dekoracji.
2 galaretki (każdą osobno) rozpuścić w 0,25 l wody (połowę mniej niż normalnie) i pozostawić do wystygnięcia.
Trzecią galaretkę rozpuścić w normalnej ilości wody (0,5 l) będzie służyć do polania przygotowanego ciasta na wierzchu.
Tortownicę średniej wielkości wyłożyć pergaminem i ułożyć na dno ciastka lub biszkopt.
Gęstniejącą galaretkę (jedną z dwóch rozpuszczonych w 0,25 l ) dodać do 0,25 l schłodzonego skondensowanego mleka i ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 5 minut.
Powstałą masę wyłożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy.
Identycznie postępujemy z drugą galaretką i pozostałą ilością mleczka skondensowanego.
Na wierzchu możemy położyć owoce (truskawki, brzoskwinie, jagody itp.) i zalewamy wszystko trzecią galaretką.
Całość wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.