Reklama

Reklama

Ptysie z bitą śmietaną i czekoladą

Smaczne i niedrogie w wykonaniu bezglutenowe ptysie z bitą śmietaną i czekoladą.

Składniki:

  •  ½ kostki masła,
  • 2 szklanki  wody,
  • Szklanka mąki kukurydzianej,
  • 3 jajka,
  • Sól,
  • 2 szklanki mleka,
  • Opakowanie śmietanki kremówki,
  • Wiórka czekoladowe

Sposób przygotowania:

Zagotować wodę, masło, mąkę i sól. Ciasto musi być jednolite i bardzo gęste. Odstawić, aby wystygło. Zmiksować ostygłe ciasto z jajkami. Blachę natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia, wyciskać ciasto małymi porcjami, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Zostawić w piekarniku, aby powoli ostygły. Ostudzone ptysie, przekroić na pół. Śmietanę zmiksować z cukrem na sztywno. Napełniać połówki ptysiów, nakryć drugą połową. Tartą czekoladą posypać wierzch ptysiów.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje