Ptysie z bitą śmietaną i czekoladą
Smaczne i niedrogie w wykonaniu bezglutenowe ptysie z bitą śmietaną i czekoladą.

Składniki:
- ½ kostki masła,
- 2 szklanki wody,
- Szklanka mąki kukurydzianej,
- 3 jajka,
- Sól,
- 2 szklanki mleka,
- Opakowanie śmietanki kremówki,
- Wiórka czekoladowe
Sposób przygotowania:
Zagotować wodę, masło, mąkę i sól. Ciasto musi być jednolite i bardzo gęste. Odstawić, aby wystygło. Zmiksować ostygłe ciasto z jajkami. Blachę natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia, wyciskać ciasto małymi porcjami, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Zostawić w piekarniku, aby powoli ostygły. Ostudzone ptysie, przekroić na pół. Śmietanę zmiksować z cukrem na sztywno. Napełniać połówki ptysiów, nakryć drugą połową. Tartą czekoladą posypać wierzch ptysiów.