Reklama

Reklama

Ptysie z kremem

Smakują o wiele lepiej, niż te kupione w sklepie czy cukierni. Z naszym przepisem przygotujesz jest bez problemu.

Czas przyrządzenia: ok. 60 min
Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 10 dag masła
  • 15 dag mąki
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 1/2 laski wanilii
  • 5 dag cukru
  • 250 ml kremówki 36 proc.
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Do garnka wlej 250 ml wody. Dodaj masło oraz szczyptę soli, zagotuj. Energicznie mieszając, partiami wsypuj mąkę. Gotuj dalej, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia.

Reklama

2. Przełóż ciasto do miski. Mieszaj energicznie, aż wystygnie. Wbij 4 jajka. Pamiętaj, aby kolejne jajko dodawać dopiero wtedy, gdy poprzednie zostanie wchłonięte.

3. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciskaj na blachę małe ptysie. Piecz 20 minut. w 200°C, a potem jeszcze 15 min w 180°C.

4. Wanilię przekrój, wydrąż ziarenka. Utrzyj je z cukrem. Dodaj  żółtka. Ubijaj w gorącej kąpieli wodnej na puszysty krem. Kremówkę ubij na sztywno, połącz z masą żółtkową. Przełóż do szprycy, napełnij ptysie.

Świat kobiety

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: ptysie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje