Ptysie z kremem

Smakują o wiele lepiej, niż te kupione w sklepie czy cukierni. Z naszym przepisem przygotujesz jest bez problemu.

Ptysie z kremem
Ptysie z kremem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Do garnka wlej 250 ml wody. Dodaj masło oraz szczyptę soli, zagotuj. Energicznie mieszając, partiami wsypuj mąkę. Gotuj dalej, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia.

2. Przełóż ciasto do miski. Mieszaj energicznie, aż wystygnie. Wbij 4 jajka. Pamiętaj, aby kolejne jajko dodawać dopiero wtedy, gdy poprzednie zostanie wchłonięte.

3. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciskaj na blachę małe ptysie. Piecz 20 minut. w 200°C, a potem jeszcze 15 min w 180°C.

4. Wanilię przekrój, wydrąż ziarenka. Utrzyj je z cukrem. Dodaj  żółtka. Ubijaj w gorącej kąpieli wodnej na puszysty krem. Kremówkę ubij na sztywno, połącz z masą żółtkową. Przełóż do szprycy, napełnij ptysie.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas