Ptysie z waniliowym kremem

Idealny dodatek do kawy

Ptyś
Ptyś123RF/PICSEL

Składniki:

  • 12 ptysiów bez nadzienia (do kupienia w cukierni)
  • 10 dag masła
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • po 1/2 torebki budyniu waniliowego i karmelowego
  • puszka skondensowanego mleka słodzonego lub  litr mleka
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Kilka godzin wcześniej zrób kajmak. Puszkę z mlekiem zanurz w wodzie i gotuj 2 godziny (otwieraj, gdy wystygnie) lub gotuj w szerokim garnku z  grubym dnem mleko z cukrem, solą i esencją, aż ściemnieje i zgęstnieje.

Żółtka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Masę podziel na dwie części. Do jednej dodawaj partiami ugotowany, przestudzony budyń waniliowy, a do drugiej karmelowy. Ucieraj na gładki krem.

Dolną część ptysiów napełnij kremem waniliowym, na niego wyłóż krem karmelowy. Górną części posmaruj kajmakiem i przykryj nimi dolne części z kremem.

Kobieta i życie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas