Ptysie z waniliowym kremem
Idealny dodatek do kawy
Składniki:
- 12 ptysiów bez nadzienia (do kupienia w cukierni)
- 10 dag masła
- 2 żółtka
- 1/3 szklanki cukru
- 4 łyżki cukru waniliowego
- po 1/2 torebki budyniu waniliowego i karmelowego
- puszka skondensowanego mleka słodzonego lub litr mleka
- szklanka cukru
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- szczypta soli
Przygotowanie:
Kilka godzin wcześniej zrób kajmak. Puszkę z mlekiem zanurz w wodzie i gotuj 2 godziny (otwieraj, gdy wystygnie) lub gotuj w szerokim garnku z grubym dnem mleko z cukrem, solą i esencją, aż ściemnieje i zgęstnieje.
Żółtka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Masę podziel na dwie części. Do jednej dodawaj partiami ugotowany, przestudzony budyń waniliowy, a do drugiej karmelowy. Ucieraj na gładki krem.
Dolną część ptysiów napełnij kremem waniliowym, na niego wyłóż krem karmelowy. Górną części posmaruj kajmakiem i przykryj nimi dolne części z kremem.