Ptysiowe ciastka bez glutenu

Rozetki z piankowym kremem
Rozetki z piankowym kremem123RF/PICSEL

Rozetki z piankowym kremem

Składniki

- ciasto parzone:

  • 2/3 szkl. wody
  • 1/4 kostki (5 dag) masła klarowanego
  • 1/2 szkl. mąki ryżowej
  • 1/5 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka

- krem:

  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 1 szkl. wody
  • 3 białka
  • 1 łyżeczka octu
  • sok z 1/2 cytryny

- dodatkowe:

  • maliny albo inne miękkie owoce
10 porcji

Sposób przygotowania:

Wersja przy cukrzycy

Śmietanowe eklerki

Śmietanowe eklerki
Śmietanowe eklerki123RF/PICSEL

Składniki

  • Po 1/5 szkl. mleka i wody
  • 3 łyżeczki (ok. 3 dag) masła
  • szczypta soli
  • 4 łyżki mąki jaglanej
  • 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • po 1 i 1/2 szkl. śmietany kremówki
  • po 1 czekoladzie gorzkiej i białej
12 porcji

Sposób przygotowania:

Wersja przy nietolerancji laktozy

Profiterole z budyniowym nadzieniem

Profiterole z budyniowym nadzieniem
Profiterole z budyniowym nadzieniem123RF/PICSEL

Składniki

- ciasto parzone:

  • 1/2 szkl. wody
  • 2/3 szkl. mąki bezglutenowej
  • 1/4 szkl. oliwy
  • 2 jajka, szczypta soli

- nadzienie:

  • 2 żółtka
  • 1/3 szkl. syropu z agawy
  • 1 szkl. niesłodzonego mleka sojowego
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

- do posypania:

  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 8 łyżek brązowego cukru
18 porcji

Sposób przygotowania:

Wersja light

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?