Ptysiowe ciastka bez glutenu
Upieczenie czegoś słodkiego bez mąki pszennej wcale nie jest trudne! Oto proste przepisy na pyszności, które udadzą się każdemu.
Rozetki z piankowym kremem
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: zagotuj wodę z masłem. Kiedy płyn zawrze, wsyp obie mąki. Mieszając, gotuj, aż masa zacznie odstawać od ścianek garnka. Lekko ją przestudź. Kiedy masa będzie jeszcze ciepła, kolejno domieszaj jajka. Ucieraj masę mikserem, aż ciasto będzie gęste i gładkie. Przełóż je do szprycy cukierniczej. Na blachę wyłożoną pergaminem wyciśnij rozetki, zachowując spore odstępy, bo ciastka bardzo wyrosną. Piecz je 30 minut w 230 st., potem zmniejsz temperaturę do 200 st. i piecz jeszcze 10 minut.
2. Krem: z cukru, wody i octu ugotuj syrop. Białka ubij z sokiem cytrynowym. Kiedy piana będzie już sztywna i lśniąca, cienkim strumieniem wlej cukrowy syrop. Krem ubijaj do zgęstnienia. Ciastka rozetnij. Ptysie przełóż kremem oraz owocami.
Wersja przy cukrzycy
W wersji dla diabetyka przygotuj krem z bananów i awokado. Zmiksuj miąższ z 1 awokado z 2 bananami. Domieszaj po 1 łyżce kakao i masła orzechowego.
Taki krem będzie nie tylko pyszny, ale także zdrowy i bogaty w cenne tłuszcze roślinne.
Śmietanowe eklerki
Sposób przygotowania:
1. Śmietanę zagotuj, rozdziel. W jednej części rozpuść białą czekoladę, a w drugiej gorzką. Mleko zagotuj z wodą, solą oraz masłem. Wsyp wszystkie mąki. Mieszając, gotuj do zgęstnienia. Przestudź masę. Zmiksuj z jajkami. Przełóż do szprycy.
2. Wyciśnij paski ciasta na blachę z pergaminem. Piecz 20 minut w 200 st. Czekoladowe śmietany ubij (osobno). Eklerki napełnij kremami. Udekoruj.
Wersja przy nietolerancji laktozy
Zamień mleko krowie na sojowe. Śmietanę kremówkę z kolei zastąp mlekiem kokosowym. Przed ubijaniem mleko kokosowe schładzaj przez noc. Zbierz gęstą warstwę z powierzchni i ubij.
Profiterole z budyniowym nadzieniem
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: wodę zagotuj z oliwą i solą. Zdejmij z palnika i wsyp mąkę bezglutenową. Szybko wymieszaj. Wystudź. Wbijaj po jednym jajku, miksując.
2.Ciasto przełóż do szprycy cukierniczej z okrągłym otworkiem. Na blachę przykrytą pergaminem wyciśnij porcje ciasta. Posyp je kakao z brązowym cukrem. Piecz 30 minut w 200 st.
3. Nadzienie: mleko sojowe zagotuj. Żółtka ubij na parze z syropem z agawy. Zdejmij z kąpieli wodnej. Połącz z mąką ziemniaczaną. Porcjami wlej gorące mleko. Gotuj do zgęstnienia na małym płomieniu. Krem przestudź, przełóż do szprycy z końcówką do nadziewania ciastek i napełnij profiterole.
Wersja light
Jeśli jesteś na diecie odchudzającej, zrezygnuj z brązowego cukru do posypania ciastek. Zamiast niego sięgnij po wiórki kokosowe. Dodaj ich ok. 1/3 szklanki.
Wiórki koksowe mają piękny aromat, przyjemnie chrupią, są też źródłem zdrowych tłuszczów i błonnika, a także białka, żelaza oraz magnezu.