Reklama

Reklama

Ptysiowe ciastka bez glutenu

Upieczenie czegoś słodkiego bez mąki pszennej wcale nie jest trudne! Oto proste przepisy na pyszności, które udadzą się każdemu.

Rozetki z piankowym kremem

Czas przyrządzenia: ok. 60 min
Składniki dla: 10 porcji

Składniki - ciasto parzone:

  • 2/3 szkl. wody
  • 1/4 kostki (5 dag) masła klarowanego
  • 1/2 szkl. mąki ryżowej
  • 1/5 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka

Składniki - krem:

  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 1 szkl. wody
  • 3 białka
  • 1 łyżeczka octu
  • sok z 1/2 cytryny

Składniki - dodatkowe:

  • maliny albo inne miękkie owoce

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: zagotuj wodę z masłem. Kiedy płyn zawrze, wsyp obie mąki. Mieszając, gotuj, aż masa zacznie odstawać od ścianek  garnka. Lekko ją przestudź. Kiedy masa będzie jeszcze ciepła, kolejno domieszaj jajka. Ucieraj masę mikserem, aż ciasto będzie gęste  i gładkie. Przełóż je do szprycy cukierniczej. Na blachę wyłożoną pergaminem wyciśnij rozetki, zachowując spore odstępy, bo ciastka bardzo wyrosną. Piecz je  30 minut w 230 st., potem zmniejsz temperaturę do  200 st. i piecz jeszcze 10 minut.

Reklama

2. Krem: z cukru, wody i octu ugotuj syrop. Białka ubij z sokiem cytrynowym. Kiedy piana będzie już sztywna i lśniąca, cienkim strumieniem wlej cukrowy syrop. Krem ubijaj do zgęstnienia. Ciastka rozetnij. Ptysie przełóż kremem oraz owocami.

Wersja przy cukrzycy

W wersji dla diabetyka przygotuj krem z bananów i awokado. Zmiksuj miąższ z 1 awokado z 2 bananami. Domieszaj po 1 łyżce kakao i masła orzechowego.

Taki krem będzie nie tylko pyszny, ale także zdrowy i bogaty w cenne tłuszcze roślinne.

Dowiedz się więcej na temat: dieta bezglutenowa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje