Pudding
Delikatny angielski deser ryżowy, doskonały dla dzieci

Składniki
- 140 g białego ryżu
- 475 ml mleka (może być roślinne)
- 65 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko (lekko ubite)
- 15 g masła
- łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 laseczki wanilii do wyłuskania ziarenek;
- na sos truskawkowy: 300 g truskawek, 2 łyżki cukru, kilka truskawek i mięta do dekoracji
6-8 porcji
Sposób przygotowania
1. Truskawki umyj, odszypułkuj, zmiksuj z cukrem. Zagotuj 1 i 1/2 szkl. wody, wsyp ryż, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 20 min. Odcedź. Do innego garnka wlej mleko (odlewając 1/2 szkl.), wsyp cukier, sól i ugotowany ryż. Gotuj na małym ogniu 15-20 min. 2. Jajko połącz z pozostałym mlekiem, wanilią i masłem. Wlej do ryżu i gotuj jeszcze 2-3 min, mieszając. Pudding nałóż do naczyń, na wierzch nałóż mus truskawkowy. Deser podaj schłodzony, udekorowany truskawkami i np. miętą.