Pudding chlebowy
Przepis Sary La Fountain. Składniki na 4-6 porcji.

Składniki
- 10 kromek białego pieczywa tostowego
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 100 g rodzynek
- 250 ml śmietany
- 150 g kwaśnej śmietany
- 350 ml pełnego mleka
- 3 żółtka
- 1 laska wanilii
- 1 łyżka rumu
- cynamon
- 2 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 170 st. C.
Poprzecinaj kromki pieczywa tostowego po przekątnej, pokrój masło w drobną kostkę. Ułóż trójkąty z pieczywa w naczyniu do zapiekania i posyp kostkami masła.
W dużej misce zmieszaj cukier, rodzynki, śmietanę, mleko, żółtka, miąższ wydrążony z laski wanilii i rum. Dobrze wymieszaj.
Wlej mieszankę na pieczywo w naczyniu żaroodpornym. Posyp cynamonem i brązowym cukrem. Wstaw do piekarnika na 25-30 minut.
Pudding możesz podawać sam lub z gałką lodów waniliowych.
Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.