Pulpety lub gulasz rybny - Maciej Kuroń
500 g filetów rybnych; 3 różnokolorowe papryki; 500 g dojrzałych, sparzonych i obranych ze skóry pomidorów; 2 duże posiekane cebule; 4 posiekane ząbki czosnku; tymianek, sok z połowy cytryny, sól, pieprz biały lub czarny.


Można do tego dania użyć pokrojonych filetów rybnych lub tak jak ja rybnych pulpetów. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy cebule i czosnek (możemy dodać kieliszek wytrawnego wina). Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy kawałki ryby i całość dusimy około 5 minut. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, pokrojone pomidory i przyprawy do smaku. Uwaga! Potrawa zyskuje, jeżeli paprykę przed dodaniem opieczemy w piekarniku lub nad ogniem i obierzemy ze skóry! Całość dusimy jeszcze około 10 minut i doprawiamy do smaku. Zamiast filetów możemy użyć pulpetów.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska. Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów" Macieja Kuronia, publikacji wydawnictwa Jacek Santorski & CO.